Ateneul Român
Edificiul reprezentativ al culturii bucureștene ce adăpostește astăzi Sala de concerte și Filarmonica “George Enescu” este așezat în zona centrală între două vechi bulevarde: Calea Victoriei și Gheorghe Magheru, înconjurat de un frumos spațiu verde și de câteva străduțe liniștite care îi pun în valoare monumentalitatea.
Clădirea Ateneului Român are o istorie interesantă. Pe locul în care a fost ridicată, înainte de 1872, a existat o biserică care a fost demolată, pe locul ei amenajându-se Grădina Episcopiei. A mai fost o încercare de a se construi un circ de către Societatea Ecvestră Română, fără succes însă.
Între anii 1886-1888, s-a construit actuala clădire a Ateneului, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. Paul Louis Albert Galleron s-a născut la Paris în anul 1846 și a decedat tot la Paris în anul 1930. În București este cunoscut pentru proiectarea unei alte clădiri monumentale: Banca Națională a României.
El a fost renumit pentru clădirile în stil neo-clasic pe care le proiecta. În prima fază, din clădirea Ateneului s-a construit numai partea din față, cu sala de concerte. În anul 1907 s-a adăugat partea din spate cu fațada din strada Nicolae Golescu, cuprinzând scara monumentală semicirculară, cu încăperile alăturate pe străzile Exarcu și Franklin. De menționat că planurile lucrărilor de extindere au fost făcute de arhitectul Gabrielescu.
Clădirea Ateneului a suferit avarii în timpul cutremurului din anul 1940 și a bombardamentelor din anul 1944. Au urmat ample lucrări de restaurare, cele mai importante fiind cele de la sfârșitul secolului XX – începutul secolului XXI.
Clădirea, impunătoare prin proporțiile ei, este încadrată într-un plan trapezoidal cu intrarea marcată de un portic cu aspect de templu grec antic, dar și cu o amplă și bogat decorată cupolă. Tot la intrare se află cinci medalioane din mozaic reprezentând cinci mari domnitori: Neagoe Basarab, Matei Basarab, Vasile Lupu, Alexandru cel Bun și Regele Carol I.
Se întră apoi în rotonda Ateneului cu scările monumentale ce dau către sala de concerte. Aici se poate admira frumoasa frescă cu momente importante din istoria românilor, pictată de Costin Petrescu în perioada interbelică. Tavanul sălii de concerte este de asemenea bogat decorat.
Mai trebuie adăugat faptul că, la inițiativa lui George Enescu, în anul 1935, au fost strânse fonduri pentru construirea unei orgi de concert.
Ateneul Român este un edificiu reprezentativ al culturii fiind valorificat, datorită frumuseții și unicității lui, la multe din marile evenimente naționale și internaționale. Ateneul este gazda primitoare, începând din anul 1958, a Festivalului Internațional “George Enescu”, prilej pentru orașul București de a sta alături de mari capitale culturale precum Viena, Stockholm, Berlin, Londra, Paris sau Moscova.
autor: Alin Saidac
sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului
Lasă un răspuns