biserica curtea veche - bucuresti centenar

Biserica Curtea Veche

Amplasată în inima centrului istoric al Capitalei, biserica Curtea Veche  a fost martora tăcută a numeroase evenimente, identificându-se cu tumultul marelui oraș. Monumentul, aflat în imediata apropiere a vechii Curți Domnești și lângă Hanul lui Manuc, a fost zidit de către domnitorul Mircea Ciobanul (1545- 1554, 1557-1559) și de fiii săi.

Prima mențiune documentară despre această ctitorie datează din anul 1563.

De-a lungul timpului biserica a avut parte de mai multe momente de răscruce: în anul 1659, curtea domnească a  fost distrusă de către turci și tătari. Iar ceva mai târziu, turnul-clopotniță a ars fiind lovit de trăsnet și a fost refăcut mai târziu în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu.

Importante modificări în planul arhitecturii se fac în jurul anului 1750, pe vremea domnitorului fanariot Constantin Mavrocordat, când se adaugă două paraclise pe laturile de nord și sud ale pronaosului, distruse de incendiul din anul 1847.

După ce vechea curte domnească a fost desființată, biserica a fost înconjurată de clădiri noi, construite pe terenul fostei curți. Între anii 1847-1853, suferă transformări radicale fiind refăcută în stil gotic de către arhitectul Schlatter. Tot atunci biserica a fost repictată de C. Lecca și Mișu Popp.

În anul 1914, turla a fost demolată, rezidindu-se după planul arhitectului G. Lupu. Aspectul actual al monumentului este realizat sub auspiciile Comisiunii Monumentelor Istorice între anii 1928-1935. Prin această restaurare s-a încercat redarea aspectului inițial al bisericii, rezultatele fiind apreciate de către specialiștii în domeniu.

Biserica este construită pe un plan treflat cu turlă pe naos. Fațada realizată din cărămidă aparentă este specifică secolului al XVI-lea. Portalul pune în evidență intrarea care este o importantă operă a cioplitorilor epocii brâncovenești.

Astăzi, biserica se bucură de numeroși credincioși și vizitatori, atrași de frumusețea locului, dar și de icoana Sfântului Antonie cel Mare sau de icoana Sfintei Paraschiva, ultima fiind pictată de către celebrul duhovnic Arsenie Boca.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

 

biserica curtea veche - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.