biblioteca academiei romane - bucuresti centenar

Cum vedeau englezii Bucureştiul anilor ‘60

British Pathé, probabil cea mai populară arhivă internaţională, prezintă Bucureştiul anilor ’60 în cuvinte frumoase. Iată cum era descrisă Capitala comunistă într-un documentar realizat în anul 1961:  

Această ţară este România, iar în imagini vedeţi una dintre cele mai puţin cunoscute capitale est-europene, Bucureşti. În cazul în care nu staţi prea bine cu geografia, România – a cărei mărime abia dacă ajunge Anglia din urmă – este situată în estul Europei, la graniţa cu Uniunea Sovietică.

Bucureştiul este un oraş al parcurilor şi florilor, iar locuri ca acesta, cu grădini publice, deşi sunt necunoscute pentru occidentali, sunt destul de banale aici”.

Britanicii laudă arhitectura Bucureştiul, despre care spun că atrage turişti din toată lumea:

În prezent, populaţia Bucureştiului este sub 1,5 milioane de locuitori, însă oraşul creşte cu rapiditate. În ciuda vitezei cu care se dezvoltă, multe clădiri care se construiesc păstrează atât amprenta estică a arhitecturii, cât şi pe cea vestică. Oricum, în ceea ce priveşte clădirile moderne, predomină stilul occidental. Nu la fel de nou, dar la fel de atrăgător pentru priviri, este luxosul hotel Lido, cu piscina sa în aer liber, situat în centrul metropolei.

În Casa Presei, se află cinci ziare, care vând două milioane de exemplare pe lună. Ieri, părea că Bucureştiul se află la un continent depărtare. Acum, datorită vitezei călătoriilor aeriene, începe să atragă turişti din toata lumea”.

British Pathé a vorbit şi despre cum se îmbrăcau frumoasele românce din Bucureştiul anilor ’60. Englezii remarcau că selecţia hainelor e una neobişnuită: rochiile erau scurte şi stilurile vestimentare foarte variate. Mini jupul, fundele, eşarfele cravate, cordoanele late şi accesoriile metalice erau în tendinţe în capitala României comuniste.

British Pathé este, de fapt, arhiva Pathé News, companie care a fost înfințată de Charles Pathé (considerat unul dintre pionerii filmului mut), spre finalul secolului XIX, la Paris. La începutul secolului XX, compania începe să producă jurnale de actualități și buletine de tip magazine, difuzate în cinematografe în Marea Britanie, și face acest lucru până în 1970. Colecția sa de știri și documentare este complet digitizată și disponibilă online.

autor: Monica Cosac

sursa foto: Biblioteca Academiei Române

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.