Matache Măcelaru’, o legendă demolată
Hala Matache Măcelaru’, un monument al arhitecturii inginereşti din Bucureştiul secolului XIX, a fost demolată de primarul Sorin Oprescu, în martie 2013. Clădirea a fost construită între 1887 şi 1899, iar construcţia sa iniţială era formată dintr-o structură tipică halelor europene de secol XIX, din oţel nituit, suplă şi perforată, acoperită în lateral cu suprafeţe mari de sticlă şi închideri de lemn. Între anii 1940-1941, halei i-au fost adăugate închiderile din pereţi de zidărie, ferestrele cu arcade, basorelieful şi în general construcţia exterioară care forma aspectul până la demolare. Hala Matache a fost cândva unul dintre furnicarele comerciale ale Bucureştiului.
Hala Matache Măcelaru’ era, alături de Hala Traian, singura hală comercială de secol XIX care încă exista în Capitală la începutul secolului XXI. Valoarea ei istorică şi culturală era considerată una de excepţie, imobilul fiind inclus pe Lista Monumentelor Istorice. Clădirea a mai purtat şi numele de Hala Griviţa, Hala Piaţa Haralambie Botescu şi Hala Ilie Pintilie.
Numele fostului monument vine de la un jupân din a doua jumătate a secolului XIX, pe numele său real Loloescu Matache, legendarul măcelar ce avea să înceapă înfloritoarea sa afacere din Bucureşti imediat după Războiul de Independenţă.
Matache nu a lăsat în urmă vreun mezel special, dar a rămas în istorie prin felul lui de a fi, vesel şi sociabil. În secolul al XIX-lea, în zona Gării de Nord se făceau cele mai profitabile trocuri. Măcelarul Matache a mirosit potenţialul unei afaceri care avea să reziste mai bine de un secol şi a amplasat o prăvălie fix pe colţ, pentru a fi sigur că va avea vad. Mai mult, ca să-şi încurajeze clientela să-i treacă pragul, obişnuia să taie carnea pe butuci, în faţa halei.
Mirosul de carne proaspătă şi graiul dulce a lui Matache atrăgeau la uşa măcelăriei sale oameni din toate colţurile ţării. În timp, nu produsele din carne l-au făcut celebru pe Loloescu Matache, ci felul lui său unic de-a fi. Era genul de negustor foarte sociabil care în ochii comunităţii lăsa impresia că există acolo de când lumea şi pâmântul. Chiar dacă hala a dispărut, Matache Măcelaru’ a rămas o legendă a Bucureştiului de altădată.
autor: Monica Cosac
Lasă un răspuns