Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr.Nicolae Minovici”
O altă surpriză destinată celor care vor să descopere trecutul și frumosul este casa–muzeu de pe strada Dr. Nicolae Minovici nr. 1, amplasată în zona Băneasa, în apropierea gării cu același nume, din fața fântânii Miorița.
Clădirea mai este cunoscută de bucureșteni ca “Vila Minovici” sau “Vila cu clopoței’ (clopoțeii aveau rolul de a alunga “spiritele rele”), casa fiind una dintre primele clădiri reprezentative din nordul Capitalei, clădită într-o perioadă în care zona Băneasa era undeva la periferia marelui oraș.
Această casă este rezultatul voinței doctorului Nicolae Minovici care îi cere arhitectului Cristofi Cerchez să o proiecteze în stil neoromânesc pentru a arăta turiștilor, dar și bucureștenilor, un colț de Românie tradițională.
Familia Minovici era originară din Macedonia însă, de-a lungul timpului a dat României o serie de personalități importante în domeniul medicinei, așa cum au fost doctorii Nicolae și Ștefan Minovici.
Ar fi multe de povestit în legătură cu moștenirea legată de familia Minovici. Putem pomeni, pe lângă bogata activitate științifică, înființarea Societății “Salvarea”, primul spital de urgență, măsuri de combatere a cerșetoriei, de integrare în societate a persoanelor fără adăpost, de ocrotire a mamelor fără copii. Nicolae Minovici s-a dedicat și dezvoltării urbane fiind primar al Sectorului III Albastru sau al localității suburbane Băneasa. Se știe faptul că el a donat și sume de bani pentru sprijinirea elevilor silitori dar săraci. Sunt numai câteva dintre numeroasele inițiative pe care le-a avut această familie de excepție.
Revenind la vilă, ea a fost construită la începutul secolului al XX-lea. Doctorul Nicolae Minovici era un împătimit colecționar de obiecte și de țesături de artă populară, pe care le-a lăsat prin testament împreună cu clădirea, spre a se face un muzeu istorico-etnografic. Se pare că modelul acestei vile l-a constituit zona Olteniei de care familia Minovici era foarte strâns legată. Deosebit de frumoasă era și grădina care punea construcția în valoare.
Clădirea este compusă din parter, etaj și turn. Parterul cuprinde o sală mare centrală și camera cu dependințe. Printr-o scară principală și una de serviciu se ajunge la etaj. Clădirea beneficiază și de o capelă. Deosebită este logia cu trei arcade trilobate, cu fațada spre est. Tot pe fațadă, dar în sens opus, se înalță turnul care domină clădirea. Între fațada spre șoseaua Băneasa și fațada lateral stânga există un contrafort cu caracter decorativ. Fațadele sunt din cărămidă tencuită. Ies în evidență ancadramentele executate în piatră artificială care contrastează cu albul în care clădirea este văruită. Acoperișul este învelit cu țiglă.
O vizită la acest obiectiv turistic poate sa ne familiarizeze cu obiceiuri, tradiții dar și cu istoria unei familii care a contribuit atât de mult la modernizarea noastră ca societate.
autor: Alin Saidac, cercetător
sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului
Lasă un răspuns