Palatul Cotroceni - Bucuresti Centenar

Palatul Cotroceni, mănăstirea devenită palat

Așezat în partea  de vest a Capitalei, în cartierul Cotroceni, într-o zonă plină de verdeață, palatul cu același nume se poate mândri cu o frumoasă istorie care farmecă vizitatorii care îi trec pragul.

De la poalele dealului, palatul parte o fortăreață, puțini bucureșteni știind faptul că acolo, inițial, a fost o mănăstire.

Povestea noastră începe în anul 1679 când domnul Țării Românești, Șerban Cantacuzino construiește mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului  și Sfinții Serghie și Vah. În acea perioadă, în zonă nu exista decât un codru des, în care viitorul domn și-a găsit refugiu, urmărit fiind de oamenii stăpânirii care vroiau să-l omoare. Ajuns domn ridică o mănăstire cu dorința de a fi îngropat în ctitoria sa, la sfârșitul vieții.

Cu trecerea anilor, mănăstirea suferă diverse avarii, mai ales în timpul marelui cutremur din anul 1802, când biserica este refăcută.

În anul 1821, Tudor Vladimirescu își stabilește cartierul general la Cotroceni, vechea ctitorie domnească fiind martora tăcută a evenimentelor din anul 1848, sau a dublei alegeri ca domnitor al lui Alexandru Ioan Cuza din ianuarie 1859.

Aflându-se la intrarea de atunci în Capitală , mănăstirea devine un loc îndrăgit de tânărul principe Carol I (viitorul rege al României) care nu suporta căldurile excesive din Capitală, preferând zona plină de răcoare și verdeață a Cotrocenilor. În anul 1888 devine reședință permanentă a prințului moștenitor Ferdinand.

Începând cu anul anul 1893, au loc ample lucrări de transformare a vechii mănăstiri. Vechea casa domnească este demolată și este înlocuită cu un nou palat proiectat de arhitectul francez Paul Gottereau, în stil clasic.

După anul 1900 se fac noi transformări și adaosuri cu caracter românesc, autorul acestor transformări fiind arhitectul Grigore Cerchez.

Este perioada în care Principesa (viitoarea Regină) Maria și-a pus amprenta asupra Palatului Cotroceni. Înrudită cu casele regale ale Angliei și Rusiei, ea a iubit enorm țara de adopție, România, cu care s-a identificat până la moarte. Palatul Cotroceni a fost martorul unor evenimente importante din istoria României. Trebuie amintit faptul ca decizia de intrare a României în primul Război Mondial din august 1916 s-a luat aici. După anul 1947, palatul a fost preluat de către stat și transformat într-un palat al pionierilor, iar biserica a fost închisă.

Cutremurul din martie 1977 a pus din nou la grea încercare ansamblul. Lucrările de restaurare au durat aproape zece ani, construindu-se și o aripă nouă care a devenit din anul 1990 sediul Președenției României. În aripa veche a palatului, din anul 1991, funcționează Muzeul Național Cotroceni, un loc în care vizitatorii pot să ia contact cu istoria noastră mai veche sau recentă, dar și cu amintirea unor personalități marcante așa cum a fost Regele Ferdinand și Regina Maria – sub sceptrul cărora s-a plămădit România Mare.

Autor:  Alin Saidac

Sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.