piata elie wiesel - bucuresti centenar

Piața Elie Wiesel

Născut în România, la Sighetul Marmației, într-o familie de evrei, Elie Wiesel (30 septembrie 1928 – 2 iulie 2016) a fost scriitor și jurnalist american, supraviețuitor al Holocaustului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace, remarcabil eseist și filosof umanist, profesor, activist pentru drepturile omului. În 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, moment în care Comitetul Norvegian pentru Nobel l-a numit “un mesager pentru omenire”. Zece ani mai târziu, a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură și, în 2001, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Pe parcursul vieții sale, Elie Wiesel a publicat 57 de cărți – cea mai celebră fiind «Noaptea», o descriere autobiografică despre viața sa în lagărele de exterminare naziste. Supraviețuitor al Holocaustului, Elie Wiesel avea doar cincisprezece ani când el și familia sa au fost deportați la Auschwitz. În 1978, Președintele Jimmy Carter l-a numit pe Elie Wiesel Președinte al Comisiei pentru Holocaust.

În anul 2016, Consiliul General al Municipiului București a hotărât atribuirea denumirii de Piața Elie Wiesel spațiului public situat la intersecția Străzii Sofia cu strada Emile Zola, sector 1. În acest an, Primăria Municipiului București a inaugurat monumentul de for public dedicat lui Elie Wiesel.

Bustul dedicat personalității acestuia este o lucrare a sculptorului Marc Mellon, ce a fost donat Primăriei Municipiului București de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”. Marc Mellon este un sculptor american extrem de apreciat pentru sculpturile sale comemorative expuse la New York, Los Angeles, Tokyo și în numeroase colecții private și publice din întreaga lume.

La inaugurare au fost a luat parte atât autorul lucrării, cât și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, dar și personalități ale spațiului cultural românesc.

Sursa foto: AMPT

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.