Primul primar al Bucureştiului – Capitală a unui stat independent
Cariagdi este, pentru mulți bucureșteni, o mică străduță din Sectorul 2 al Capitalei, situată undeva în apropierea Pieței Eudoxiu Hurmuzachi (fostă Piața Muncii sau „Bariera Vergului” – dacă ne întoarcem mai mult în timp). Mai puțini știu, însă, cine a fost Cariagdi.
Dimitrie Cariagdi a fost primul edil care a condus Bucureştiul, capitală a unui stat independent. El a condus primăria între decembrie 1878– noiembrie 1883, fiind unul dintre cei mai longevivi primari ai Bucureștiului de odinioară și, totodată, unul dintre cei care au schimbat înfăţişarea oraşului.
Înainte a deveni șef peste Capitală, politicianul Cariagdi a mai fost și ministrul Justiției, Instrucțiunii și Cultelor (iunie 1865 – februarie 1866) și ministrul Justiției (decembrie 1870 – martie 1871).
Marea sa realizare în calitate de edil al orașului a constat în obținerea unui credit de 15 milioane lei pentru rectificarea şi canalizarea Dâmboviţei, care ieșea din matcă și provoca distrugeri serioase în fiecare primăvară.
„În ziua de 2 noembrie 1880 au început lucrările pentru rectificarea Dâmboviţei. Erau de faţă Domnitorul, colonel Dabija, ministrul de lucrări publice, d. Cariagdi, primarul Capitalei, alte notabilităţi şi un foarte numeros public. (…) După discursul primarului şi răspunsul Domnitorului, primarul prezentă Domnului o lopată cu care acesta, făcând câţiva paşi înainte, ridică o cantitate de pământ. Lumea izbucni în urale şi imediat lucrătorii, înşiruiţi pe amândouă rândurile, începură lucrarea. Lopata cu care Domnitorul ridică cea dintâi bucată de pământ era un obiect de artă: limba era de argint şi coada de abanos de care era încovoiată o lamă iarăşi de argint. Pe limbă era scris: «Casma întrebuinţată la începerea lucrărilor Dâmboviţei în ziua de 2 Noembrie 1880, sub domnia lui Carol I. Preşedinte al consiliului de miniștri, I.C. Brătianu»”, scria Constantin Bacalbaşa, în „Bucureștii de altădată”.
În această perioadă s-a realizat şi reconstrucţia pavajelor cu piatră cubică (de asemenea, cu împrumuturi de la Casa de Depuneri), o altă realizare majoră a mandatului lui Cariagdi fiind sistemul de canalizare din Bucureşti.
Dimitrie Cariagdi este edilul care s-a preocupat să găsească un cămin pentru instituția pe care o conducea. Astfel că, în anul 1882, în timpul mandatului său, este cumpărată una dintre cele mai mari clădiri ale oraşului, o veche casă boierească situată pe „Uliţa Colţii”, ce fusese ridicată după 1810 de vistiernicul Ion Hagi Moscu. Primăria a funcţionat în acest imobil din mijlocul oraşului, în „Văpseaua de roşu” până în 1912 când a fost dărâmat.
autor: Monica Cosac
sursa foto: Biblioteca Academiei Române
Lasă un răspuns