Stadionul Ghencea
“Complexul sportiv Steaua” din Bulevardul Ghencea va avea în curând un nou stadion, după ce zilele trecute s-a început demolarea celui inaugurat în 1974
Pe această arenă, echipa “Steaua” a jucat peste 700 de meciuri, printre care trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni. Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Liţă Dumitru, Gică Hagi, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu şi Adrian Ilie sunt doar cîţiva dintre legendarii jucători ai “Stelei” şi ai României care au încântat tribunele din Ghencea.
“Complexul Sportiv Steaua” a fost deschis în 1961, însă abia în august 1973 au început lucrările la stadionul “Ghencea”, care avea să devină casa steliştilor. Opt luni mai târziu, suporterii celei mai titrate formaţii din România au putut să-şi vadă favoriţii pe noua arenă.
Stadionul Steaua, aflat în proprietatea publică a statului și administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, a fost inaugurat la 9 aprilie 1974, cu un meci între Steaua – OFK Belgrad. Programul acelei zile a început de la ora 14:45, când suporterii veniţi la eveniment au vizionat un concert susţinut de fanfara militară.
Primul “11” care a intrat pe gazon, Coman – Sătmăreanu, Sameş, Smărăndache, Cristache – I. Dumitru, Iovănescu – Pantea, Iordănescu, Năstase, Ion Ion – era antrenat de Constantin Teaşcă şi Gheorghe Constantin. Introdus pe teren în prima repriză, Gheorghe Tătaru a fost primul fotbalist care a marcat pe noua arenă. În minutul ‘44, atacantul steliştilor înscria cu un şut de la marginea careului, care l-a luat prin surprindere pe portarul sârbilor. La final, cele două echipe au terminat la egalitate, 2-2.
La câteva zile de la amicalul cu OFK Belgrad, Steaua Bucureşti juca şi primul meci oficial în campionat pe noua arenă. Şi de această dată, sportivii “militari” au terminat la egalitate, 2-2 cu Steagul Roşu Braşov.
Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost schimbate scaunele cu unele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat și în 1996.
Procesul de demolare a arenei va dura aproximativ 4 luni. Construcția noului stadion va începe în martie 2019 și va fi gata la începutul anului 2020 când Bucureștiul va organiza 4 meciuri de la Campionatul European.
Autor: Monica Cosac
Lasă un răspuns