Vidraşcu, edilul preocupat de „ridicarea nivelului cultural al maselor”
Chiar și în perioada comunistă, Bucureștiul a avut primari interesanți. Unul dintre ei, Gheorghe Vidraşcu, deși a fost în funcție doar ceva mai mult de un an, ianuarie 1954 – februarie 1955, a făcut realizări deosebite pentru acele vremuri. Poate cel mai bun exemplu este că a deschis Muzeul Țăranului Român, numit pe vremea aceea Muzeul V.I Lenin – I.V. Stalin, apoi, în anii ’60, Muzeul PCR.
A reamenajat două ștranduri pe Lacul Floreasca, două pe Lacul Tei-Toboc, a pus în funcțiune numeroase cămine culturale, biblioteci, case de cultura și muzee. De asemenea, a dotat căminele cultural cu aparate de cinematograf, aparate radio, staţii de amplificare și difuzoare.
Tot atunci au fost inaugurate studiourile de film de la Buftea.
„Centrul va intra parţial în funcţiune, două mari platouri de filmare. A fost terminată construcţia depozitelor de pelicule, a atelierelor de croitorie, pictură şi două blocuri de locuit”, scria „Scânteia” pe 4 iulie 1954.
În decembrie 1954, în noile studiouri de la Buftea a fost filmată pelicula „Desfăşurarea”, cu Fory Etterle şi Colea Răutu. Centrul cinematografic urma să producă anual un film de lungmetraj, cinci filme documentare, 28 de filme de ştiinţă popularizată şi cinci filme de desen animat.
„Pentru ca filmul să poată pătrunde în cele mai îndepărtate colţuri ale regiunii, la Sfatul Popular Regional au fost amenajate şase caravane cinematografice”, era informaţia din articolul „Pentru ridicarea nivelului cultural al maselor” din 29 iunie, în ziarul „Scânteia”.
Tot în mandatul lui Gheorghe Vidraşcu încep lucrările pentru noua clinică ORL, „clinică de nas, gât şi urechi”, și este finalizată reabilitarea Spitalului Colţea.
„Clinica va avea 50 de paturi şi va fi utilată cu aparatură modernă. Tot aici va fi un laborator de chirurgie experimentală”, nota „Scânteia”, pe 30 mai 1954.
În timpul lui Vidraşcu, este editat de municipalitate „Ghidul străzilor din oraşul Bucureşti”, ghid publicat în 1954, şi se deschide pe Calea Victoriei, Muzeul de Artă Populară al RPR. Atunci sunt începute și lucrările de montare a balustradei de marmură de pe Podul Floreasca, începe construcţia unui nou pod de lemn cu grinzi metalice la Mogoşoaia, precum şi refacerea parapetului de pe cheiul Dâmboviţei.
Cea mai grea sarcină administrativă din timpul mandatului lui Gheorghe Vidraşcu a fost, probabil, marele viscol din iarna anului 1954, când Capitala a fost complet paralizată pentru două zile.
autor: Monica Cosac
sursa foto: Agerpress
Lasă un răspuns