Virginia Andreescu-Haret - bucuresti centenar

Virginia Andreescu-Haret, prima femeie arhitect din lume

Maria Virginia Andreescu Haret, nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu, a fost nu doar prima femeie arhitect din România, ci și în lume, punându-și semnătura pe planurile a circa 130 de imobile.

Născută 21 iunie 1894, în București, Maria Virginia Andreescu nu a avut o copilărie tocmai ușoară. A rămas orfană de mamă la 9 ani, așa că a fost nevoită să se ocupe de cei trei frați ai săi, dar și de gospodărie. A făcut liceul în particular, luându-și bacalaureatul la Liceul „Mihai Viteazul” din București. La 18 ani, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret, obține o licență specială la Școala Superioară de Arhitectură din București. Moștenind talentul unchiului ei, în paralel, studiază Belle-Arte și realizează un număr mare de acuarele care, în prezent, fac parte din Colecția de Stampe a Bibliotecii Academiei Române.

A absolvit în 1919, când proiectul ei de diplomă a obţinut calificativul maxim: „admis cu menţiunea foarte bine”. După obținerea diplomei la București, s-a perfecţionat în Italia, unde a lucrat cu arhitecții și arheologii de atunci, luând parte şi la cercetări arheologice.

Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al Ministerul Învăţământului Public, de unde s-a pensionat în 1947. Cel mai înalt grad atins în minister a fost cel de inspector general în arhitectură.

În perioada interbelică a reprezentat România la diverse evenimente care au avut loc în străinătate. Societatea Arhitecţilor din România a trimis-o la congrese internaţionale la Roma, Paris, Bruxelles, Moscova şi Berlin. De asemenea, o componentă esenţială a carierei sale a fost formarea tinerelor arhitecte în instituţii de învăţământ. Pentru activitatea sa a primit de-a lungul vieții nenumărate premii care i-au confirmat valoarea.

În 1928 s-a căsătorit cu un nepot al matematicianului român Spiru C. Haret, cu care a avut un fiu, viitorul inginer Radu Haret.

Printre cele mai importante realizări ale Virginiei Andreescu-Haret se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul administrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, Facultatea de Medicină – Centrul de cercetări antropologice, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română”, Biserica Ghencea (Calea 13 Septembrie), Şcoala normală de fete din Bârlad, Liceul model de fete din Focşani.

A murit la 67 de ani (6 mai 1962), la Bucureşti şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu Ortodox, alături de soţul ei.

Virginia Andreescu-Haret a fost recunoscută ca prima femeie arhitect din lume în 1981, de către Congresul XVI de Istorie a Ştiinţei.

autor: Monica Cosac

sursa foto: Andrei Stroe

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.