biserica alba sfantul nicolae - bucuresti centenar

Biserica Albă Sfântul Nicolae

Așezată pe Calea Victoriei, la numărul 110, acest frumos și discret monument istoric se află în apropierea fostului Palat Regal, astăzi Muzeul de Artă al României.
Actuala biserică, clădită în anul 1827 de către marele clucer Nicolae Trăsnea și soția, Maria, are o istorie mult mai veche.

Pe acest loc a fost zidită prima biserică de către Neagu Dîrvaș și Jupăneasa Vișa, la începutul secolului al XVIII- lea. Mahalaua care a luat ființă în jurul bisericii purta numele de Dîrvaș, iar bisericii i se spunea și ,,biserica Vișei’’ de la numele celei ce a ctitorit-o.

La începutul secolului al XIX-lea biserica avea și chilii în jur, care au fost mai târziu demolate.

Prima biserică a fost avariată de cutremurul din anul 1802, fiind reclădită de către familia clucerului Trăsnea. Biserica era gata, conform pisaniei la 20 noiembrie 1827.
În anul 1873, urmează o nouă renovare. S-au refăcut turlele, pridvorul, acoperișul, ferestrele și a fost pictată de către Gheorghe Tăttărescu. Pictura a fost refăcută în anul 1961 de către Arutino Avachian și Valentin Hoeflig. Alte lucrări au fost executate în anii 1988 și 2013-2014.

Planul bisericii este dreptunghiular, cu absida altarului circulară. Pridvorul în stil neoclasic este deschis, pe stâlpi de zidărie tencuiți, ce susțin arce de zidărie și două coloane ce susțin un fronton.
Deosebit de frumoasă și de valoroasă este catapeteasma sculptată în lemn, o capodoperă a artei românești. În ultimii ani, ea a fost minuțios restaurată, redându-i-se splendoarea inițială. De asemenea, au fost puse în valoare icoanele împărătești aparținând școlii de pictură de la Cernica, sau icoanele pictate de către Tăttărescu. Nu în ultimul rând, merită pomenită vechea icoană brâncovenească, ce-l reprezintă pe Sfântul Nicolae, semnată Simeon zugrav.

Datorită vechimii și frumuseții ei, Biserica Albă rămâne un monument de reper în centrul vechiului București, un lăcaș iubit de toți cei care îi trec pragul.

autor: Alin Saidac

foto: Institutul Național al Patrimoniului

biserica alba sfantul nicolae - bucuresti centenar

 

biserica alba sfantul nicolae - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.