casa arhitect ion mincu - bucuresti centenar

Casa arhitect Ion Mincu

Povestea acestei case a început în anul 1890, când arhitectul Ion Mincu a cumpărat de la G. Burelly, proprietatea din strada Mercur, azi strada pictor Arthur Verona. Vechea clădire a fost renovată de către noul proprietar care a îmbogățit exteriorul cu elemente decorative inspirate din arhitectura veche românească. În anul 1964, în clădire încă mai locuia fiica lui Ion Mincu, Ana Băbeanu “precum și diferiți locatari noi”.

Ion Mincu (1852- 1911) a fost promotorul stilului național în arhitectură (arhitectura neo-românească). A studiat în Franța, însă, revenit în țară, se implică în dezvoltarea școlii naționale de arhitectură. A fost deputat în Parlamentul României, iar în ultimii ani ai vieții, președintele Societății Arhitecților din România. Ca o recunoaștere a importanței sale, Universitatea de arhitectură din București îi poartă numele. De menționat faptul că bustul lui Ion Mincu străjuiește intrarea în centrul universitar, fiind un model incontestabil pentru viitorii arhitecți.

Printre operele lui de referință amintim : Bufetul din Șoseaua Kiseleff, în prezent restaurantul Doina, Vila Robescu din Sinaia, Casa Petrașcu din Piața Romană, Școala Centrală de fete din București, Palatul Administrativ din Galați, cavourile familiilor Ghica, Cantacuzino, Gheorghieff din Cimitirul Bellu.

Ion Mincu a fost și un excelent restaurator, conducând lucrările la Biserica Stavropoleos din București, între anii 1904-1910.
Revenind la Casa Ion Mincu, de pe strada Arthur Verona numărul 19, clădirea este formată dintr-un corp principal cu parter, compus din cinci încăperi principale și o aripă de dependințe cu camere de locuit secundare cu parter și etaj.

Ferestrele corpului principal sunt ornamentate spre exterior cu ancadramente proiectate de către marele arhitect. Împrejmuirea curții, spre stradă, este tot opera lui Ion Mincu.
Clădirea este construită în sistem tradițional cu zidărie de cărămidă, planșee de lemn, acoperiș de tablă. Fațadele sunt tencuite.
După anul 2000, clădirea a fost restaurată, la ora actuală adăpostind sediul Ordinului Arhitecților din România.

autor: Alin Saidac

foto: Institutul Național al Patrimoniului

casa arhitect ion mincu - bucuresti centenar

 

casa arhitect ion mincu - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.