biserica sfantul elefterie vechi - bucuresti centenar

Biserica Sfântul Elefterie Vechi

Pe strada Sfântul Elefterie, care leagă două obiective importante, Academia Militară de Opera Română, descoperim două lăcașuri de cult deosebite prin stilul arhitectural. Majoritatea bucureștenilor cunosc mult mai bine impunătoarea catedrală Sfântul Elefterie Nou, construită în secolul trecut, însă, ceva mai departe, pe aceeași stradă se află o micuță biserică, cu hramul Sfântul Elefterie (vechi) care în mod discret își deapănă propria istorie.

După cum spune pisania, biserica a fost ctitorită de către Constantin sin (fiu) Macsin cupețul (negustor) între anii 1744-1743, în vremea domniei lui Mihai Racoviță Voevod.

Pe atunci, biserica se afla pe o mică insulă a râului Dâmbovița. Cu timpul, cursul râului Dâmbovița s-a schimbat, la sfârșitul secolului al XVIII-lea apărând câteva case în jurul lăcașului de cult. Până la jumătatea secolului al XIX-lea bisericuța este afectată de cutremure, până în anul 1867 când este reparată în vremea mitropolitului Nifon.

În anul 1930, consiliul parohial hotărăște restaurarea bisericii. Arhitectul Ștefan Balș s-a ocupat cu un deosebit profesionalism pentru a reda bisericii forma de odinioară.

De proporții modeste, bisericuța are doar 19 metri lungime și 7 metri lățime. Are un plan treflat cu un pridvor deschis cu coloane de piatră. Intrarea în biserică se face printr-o ușă cu un frumos cadru de piatră sculptată, cu pisania așezată deasupra. Deși inițial biserica avea două turle, arhitectul Ștefan Balș optează pentru o singură turlă așa cum a rămas în urma reparațiilor din anul 1867. Deosebit de valoroasă este vechea pictură, executată în stilul epocii post-brâncovenești.

Biserica, așezată în mijlocul străzii pe o mică ,,insulă de verdeață’’,este bine pusă în valoare, fiind vizibilă de la mare distanță ca o construcție reprezentativă ce amintește de edificiile vechiului București în mijlocul unui cartier relativ nou așa cum este zona Cotroceni.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

 

biserica sfantul elefterie vechi - bucuresti centenar

 

biserica sfantul elefterie vechi - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.