Casa Oprea Soare - bucuresti centenar

Casa Oprea Soare din București

Cine are curiozitatea să viziteze străduțele care au scăpat ca prin minune de furia demolărilor din anii 80 pentru a se construi celebrul ,,Centru civic”, poate să descopere câteva mici ,,bijuterii’’ ale secolului trecut, case care se individualizează prin șarm și bun gust. Un astfel de exemplu este casa Oprea Soare, situată pe strada Poenaru Bordea la numărul 2.

Astăzi, clădirea este cunoscută publicului larg drept ,,Hanu berarilor” însă puțini știu faptul că aceasta casă, una din cele mai frumoase clădiri bucureștene, se încadrează în stilul neoromânesc, la modă în pragul începutului de secol XX. Această clădire face parte din seria de construcții realizate de către celebrul arhitect Petre Antonescu în prima perioadă a activității sale profesionale dinaintea Primului Război Mondial.

Petre Antonescu (1873-1965) a fost un reprezentant de seamă al stilului neoromânesc. Acest stil reprezinta un amestec de stiluri oriental- bizantin, cu elemente tradiționale locale și elemente brâncovenești. Se adaugă și teme din Renașterea italiana târzie. Acest stil a fost promovat de către arhitectul Ion Mincu. Foarte multe clădiri administrative au fost construite în această perioadă, la fel și multe case ale familiilor avute sau cu venituri mijlocii. Petre Antonescu, licențiat la Paris, a desfășurat și o bogată activitate în domeniul universitar, fiind ales membru al Academiei Române. Este cunoscut pentru clădirile administrative pe care le-a proiectat de-a lungul timpului, printre care clădirea Primăriei București, Palatul Administrativ din Craiova sau Arcul de Triumf și Banca de investiții din Capitală.

Oamenii cu dare de mână din epocă își doreau case spațioase, pline de lumină, construite într-un stil autohton. Fără exagerare, era și un spirit ce ținea de patriotism, de etalare a valorilor ce țineau de ființa națională. Familia Oprea Soare era una din cele mai bogate familii bucureștene, fiind celebră în epocă pentru negoțul de cherestea. Membrii acestei familii s-au înrudit cu cei din familia celebrului producător de șampanie ,,Mott’’ (astazi ,,Zarea”).

Este de înțeles de ce Dumitru Oprea Soare îi comandă cunoscutului arhitect o casă în stilul neoromânesc. Datorită configurației străzii, Petre Antonescu va proiecta casa cu doua fațade spre stradă.

Casa a fost organizată pe trei nivele: subsol, parter, etaj parțial. Fiecare încăpere este deosebită, individualizându-se prin particularități stilistice apreciate la acea vreme de numeroși specialiști, printre care se număra și  Alexandru Lepadatu. Acesta spunea despre Casa Oprea Soare că se înscrie în lista de „clădiri private, particulare, prin care au dovedit că se poate prea bine crea o arhitectură civilă cu caracter naţional care să satisfacă în totul cerinţele vieţii moderne: lumină, igienă şi confort’’.

După anul 1950, casa a avut un destin ingrat. Vechii proprietari au fost alungați, iar casa naționalizată. În anii 70-80 aici a funcționat un restaurant numit ,,Casa Bucur”.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

Casa Oprea Soare - bucuresti centenar

Casa Oprea Soare - bucuresti centenar

Casa Oprea Soare - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.