Piata Scanteii - Bucuresti Centenar-01

Casa Scânteii, ridicată pe locul Hipodromului Băneasa

Monument al comunismului, actuala Casă a Presei Libere a fost timp de patru decenii sediul central al propagandei de stat. Clădirea a fost concepută iniţial sub denumirea de Complexul Casa Scânteii, fiind ridicată în 5 ani (1952–1957), deloc întâmplător, chiar pe terenul care, până atunci, fusese partea dreaptă a Hipodromului Băneasa, o construcție reprezentativă a vechiului București și unul din locurile unde se aduna frecvent protipendada bucureșteană anticomunistă. Și partea stângă a hipodromului, care se afla pe amplasamentul Complexului Romexpo, a fost demolată câțiva ani mai târziu (1960).

Arhitectura Casei Scânteii a fost inspirată – la fel ca și Palatul Culturii și Științei din Varșovia, de altfel – de clădirile înalte din Moscova, precum Universitatea Lomonosov sau Leningradskaia Gastinița (Hotelul Leningrad), însă au fost adăugate și câteva elemente autohtone.

Se spune că, înainte de a proiecta Casa Scânteii, cei care s-au ocupat de acest lucru au vizitat câteva mănăstiri (Cozia, Curtea de Argeș și Horezu) pentru documentare și au ales câteva elemente decorative pe care le-au folosit. Printre acestea, șiragurile de coloane de la baza corpurilor joase din stânga și din dreapta corpului central, dar și așa-numita „ocniță” (o ferestruică dreptunghiulară adâncită în zid).

Peste 5.000 de oameni, grupați în 131 de echipe, lucrau pe şantier zi şi noapte, vară și iarnă. Şi pentru ca frigul să nu le încetinească ritmul lucrărilor, muncitorii foloseau „mici trucuri”: înveleau schelele cu rogojini şi foloseau nişte saci de iută căptuşiţi, aplicaţi pe suprafaţa piesei asamblate ca să menţină căldura mortarului.

Construcţia era destinată publicării presei de stat şi în special a ziarului Scînteia, „organ” al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Între anii 1956 şi 2007, clădirea a deţinut recordul de cea mai înaltă structură din oraş, potrivit wikipedia.org, iar antena de pe această clădire a susţinut pentru o vreme, începând din 1956, emiţătorul Televiziunii Române.

În perioada 21 aprilie 1960 – 4 martie 1990, pe platoul din faţa Casei Scînteii s-a aflat Statuia lui Lenin din Bucureşti, o expresie greoaie, în bronz, a dictaturii comuniste de inspiraţie sovietică. În mod simbolic, pe 30 mai 2016, în exact acelaşi loc a fost amplasat Monumentul „Aripi”, un monument închinat eroilor rezistenţei anticomuniste din România.

După anul 1989, Casa Scânteii a devenit cunoscută sub denumirea de Casa Presei Libere. Fostul Combinat Poligrafic „Casa Scânteii” s-a transformat şi el, după 1989, în Regia Autonomă a Imprimeriilor „Coresi”. La rândul său, regia s-a transformat, în februarie 1999, în Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi.

Clădirea este un ansamblu format din patru laturi ce adăpostesc o curte interioară mare, plus încă două ansambluri sub formă de „U”, care sunt legate de corpul din faţă, ansambluri ce au rămas deschise pentru a se construi după aceea un teatru şi o casă a sindicatelor. Deoarece cheltuielile de construcţie au fost foarte mari, teatrul şi casa sindicatelor nu au mai fost ridicate.

autor: Monica Cosac

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.