gabriela cristina minescu - bucuresti centenar

In mijlocul Cotroceniului

Gabriela Cristina Minescu, psiholog

Am plecat înspre București cu valize întregi de prejudecăți, alimentate de cunoscuții mei ardeleni, după primii 18 ani petrecuți în « cel mai frumos oraș din România » (Brașov) și alți 9 în Cluj.
Îmi propusesem să rămân doar un pic, îl respingeam circumspectă și îmi spuneam că este ca o relație cu the notorious bad guy din liceu: în niciun caz pentru mine!

M-am trezit în 2003, fără prietenii mei domoli, buni și calzi din Ardeal, cu accentul pentru care eram veșnic taxată, trecând de la o stare la alta și de la o decizie la alta, cu nerostite întrebări în minte, încercând să îmi găsesc locul și educându-mi răbdarea, într-un oraș cu care nu îmi doream deloc să mă împrietenesc, cu drumuri împărțite între Piața Victoriei, unde locuiam pe atunci, Guvern și Palatul Parlamentului, cu abateri de week-end pe Calea Victoriei, în Primăverii, pe Kiseleff sau în Grădina Icoanei. Îmi construisem un orășel personal, mult mai mic, foarte mult decupat, din bucăți de cartiere. Și nu îmi doream să fac niciun pas înafara acestor granițe.

Au trecut luni și încet, am început să îi descopăr culorile, grădinile cu miros și-un pic de sălbăticie, animația serilor de vară și clădirile ascunse printre copaci bătrâni și curți înverzite. Mi-am trasat alte limite.

Apoi am început să îmi construiesc propria-mi hartă, vizuală și emoțională,  cu repere și proximități bine alese, de la ceainării și povești ascunse, nebunii pe care am înțeles că le pot trăi doar aici, până la locuri în care mă ascund și mă bucur, pe străzi inedite, tare romantice, cu miros de liliac, metri de mâna Maicii Domnului întinsă pe câte un gard sau umbre de nuci și tei și câte o salcie rătăcită.

Mi-a trebuit mult timp să înțeleg că sunt iremediabil îndrăgostită de București pentru tot ce a fost, pentru ce este și tot ce promite să fie, ca o poveste care se tot rescrie și nu își pierde deloc puterea de a seduce.

Iubesc Bucureștiul pentru librăriile, cafenelele, bistrourile unde petrec ore întregi în week-end. Inima lui pentru mine este și va rămâne Cotroceniul, cartier pe care îl știu pe de rost, cu fiecare îmbinare de străduțe, fiecare fațadă, cartier căruia îi știu pulsul și îi văd vigoarea și splendoarea în fiecare primăvară. În același Cotroceni, pe unde a trecut cândva și Ionel Teodoreanu, cu vestita biserica Sf. Elefterie, Grădina Botanică, parcul Țăcălie (Romniceanu), cartierul vechi al generalilor și al medicilor, profesorilor universitari, scriitorilor și artiștilor, am ales acum 4 ani să îmi fac cabinetul, într-o curte mică și cochetă. Și nu cred că voi mai pleca de aici.

Iubesc Bucureștiul pentru zona Atheneului Roman, străduțele, muzeele și galeriile din jur. Îmi place să mă plimb în duminicile de vară, când toți sunt plecați prin concedii și să mai descopăr câte o părticică cu o poveste interesantă, câte o clădire Art Nouveau sau în stil arhitectural neoromânesc sau câte o mansardă sau verandă mai specială (nu mai zic de ferestre, sunt tot cu ochii pe sus, îmi plac ferestrele în arc și cele în ogivă orientală de mor)

Îmi place Bucureștiul noaptea. La cea mai mica supărare, mă urc în mașină, și cu un pic muzică mă plimb prin București cu orele. Ador senzația aceea ca e doar al meu și îmi aparține, nefiind aproape nimeni pe străzi, și reușesc să mă conectez altfel la energia bună a orașului.

Iubesc faptul că are și parcuri mari și cunoscute dar și unele mici. De care nu știe multă lume. Micile lui detalii. Micile lui secrete. Balcoanele. Iubirile care s-au născut și au murit aici. Dramele. Porțile. Vântul. Câte-un apus. Cerul, uneori. Căldura mare, vara. Mersul lucrurilor. Curțile interioare. Pulsul. Viața.

Sunt ani de când îmi plimb destinul pe străzile lui și nu mai vreau să îl schimb. Nu mai îmi pun întrebări, pentru că aici mi-am găsit locul. În mijlocul Cotroceniului. Miez de București.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.