ministerul lucrarilor publice - bucuresti centenar

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice

Situat chiar peste drum de Parcul Cișmigiu, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice domină bulevardul Elisabeta. Clădirea impunătoare, începută în anul 1906, este opera arhitectului Petre Antonescu, de numele căruia se leagă o serie întreagă de construcții reprezentative, nu numai pentru Capitală: Arcul de Triumf, Banca Marmorosch (azi Banca de Investiții), Societatea Politehnica din București, Palatul Artelor din Parcul Carol (acum demolat), Facultatea de Drept, Palatul Administrativ din Craiova, Palatul Navigației Fluviale din Galați sau Institutul Academic Român din Roma.

A fost construit între 1906 și 1910, în stil tradițional neoromânesc, inspirat din arhitectura vechilor mănăstiri brâncovenești, cu interior bogat împodobit cu coloane de piatră de ordin corinthian. A fost ridicat în mai multe etape: prima dintre ele a a început în 1906, prin realizarea demisolului, a parterului, a etajului 1 şi a etajului 2, iar în faza a doua (1948-1950) a fost executata extinderea cu etajul 3 si parțial, etajul 4.

Clădirea a fost dată spre folosință Ministerului Lucrărilor Publice. Chiar la inaugurare, Monetăria Națională a bătut o monedă comemorativă, pe o față fiind silueta clădirii, iar pe cealaltă, cea a regelui Carol I. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost rechiziționată, devenind sediul Comandaturii armatei germane.

Palatul a adăpostit Ministerul Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când, avariat în urma bombardamentelor, edificiul a fost reconstruit și lărgit tot sub îndrumarea lui Petre Antonescu, devenit președintele Ordinului Arhitecților din România. După renovare și extindere, clădirea a devenit sediul Primăriei Generale, devenită în următorii ani Sfatul Popular al Capitalei. Până în 2010 clădirea a găzduit sediul Primăriei Municipiului București. Din 2011 până în decembrie 2016 clădirea a fost renovată, cu un cost de 28 de milioane de euro. În cadrul lucrărilor de consolidare s-a utilizat o metodă de excepție, de izolare antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici, aceeași metodă fiind utilizată și la consolidarea Arcului de Triumf din București.

Fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice este înscris în Lista monumentelor istorice 2004, Municipiul București, cu denumirea actuală de Palatul administrativ al Municipiului București.

Autor: Monica Cosac

ministerul lucrarilor publice - bucuresti centenar

ministerul lucrarilor publice - bucuresti centenar

ministerul lucrarilor publice - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.