nicolae filimon - bucuresti centenar

Nicolae Filimon

„Fericire perfectă nu există pe acest pământ; aceasta s-a zis de mult timp şi de oameni foarte învăţaţi; avem însă ceva care seamănă cu dânsa: avem iluziunea, credinţa şi speranţa. Aceste daruri divine compun aci, pentru noi, ceea ce numim fericire.” Sunt cuvintele lui Nicolae Filimon, autorul pe care îl cunoaştem în special pentru romanul său „Ciocoii vechi și noi”.

Prozatorul s-a născut la București într-o familie numeroasă. Tatăl său era preot și a crescut aproape de biserică. Primii ani de școală îi petrece la Școala Catihetică din curtea Bisericii Enei, acolo unde tatăl său era protopop. La 10 ani începe să cânte în corul bisericii, iar două decenii mai târziu devine epitropul bisericii unde a copilărit. Iubitor de artă și în special de muzică, Nicolae Filimon este printre primii gazetari care au scris cronici: atât de teatru, cât și de muzică.

G. Călinescu scria despre el:

„Filimon a fost primul nostru critic muzical profesionist, un folclorist cu însemnate merite; romantic și pitoresc în nuvele, dar înzestrat și cu apetența clasicului pentru fizionomii și caractere, el are în roman intuiții balzaciene și siguranța tonurilor fundamentale: de unde şi vigoarea cu care impune genului un model, un personaj, precum și un ideal etic şi social”.

Primul său articol a apărut în ziarul „Național” și era o comparație între vechiul teatru italian și cel modern. A publicat și basme, precum „Omul de piatră” sau „Povestea lui Făt-Frumos” în gazeta „Țăranul”. A avut colaborări și cu alte ziare precum „Răcnetul Carpaților”, „Independența” sau „Tribuna română”. A început să scrie proză și a avut diferite încercări de nuvele înainte să publice în foileton, în „Revista română” a lui A.I. Odobescu, cele mai cunoscute opere ale sale: „Ciocoii vechi și noi” și „Ce naște din pisică șoareci mănâncă”. Un an mai târziu, romanul „Ciocoii vechi și noi” a apărut şi în volum. După succesul cărții, creatorul lui Dinu Păturică își reia activitatea publicistică la revista lui Cezar Bolliac, „Buciumul”. Din păcate, un an mai târziu, la vârsta de 45 de ani, Nicolae Filimon moare răpus de tuberculoză. Autorul s-a stins din viață la București și a fost înmormântat în cimitirul Bellu din Capitală.

Autor: Ana Iorga

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.