anne becheru- bucuresti centenar

Viața bună de București

Anne Becheru

Pasiunea pentru restaurante și pentru accesul la lume și tradiție pe care ți-l oferă cea mai firească stare din lume – pofta de mâncare – m-a făcut să am de câțiva ani o atenție deosebită față de cum gândesc patronii de restaurante din București. Ce îi face să aducă un anumit meniu în fața consumatorului? Pe unde se plimbă chefii restaurantelor lor? Au făcut vreodată tururi gastronomice? Cum își aleg vesela și tacâmurile? Cum se mănâncă în București? E clar că mult mai ieftin decât în capitalele lumii foarte vizitate.

Și pentru că atunci când ajungem într-un oraș nou vrem să știm la ce costuri să ne așteptăm la restaurantele din zonele de promenadă, am căutat în indicele prețurilor, comparații între București și cele mai vizitate orașe din lume. Poate măcar din punctul ăsta de vedere o să ni se facă tare dor de casă și de masă atunci când colindăm alte țări, cu restaurantele lor.

 

București vs. Barcelona

 

În București, se mănâncă ieftin. Spaniolii care ajung la noi sunt mirați – cum de străzile sunt pline de mașini scumpe, dar media unui prânz complet este de 6-7 euro?

E și normal. Barcelona e scumpă, mai scumpă cu mult și decât orașele din aproprierea ei. În Aragon putem spune că se mănâncă la aceiași bani ca la București, dar de 2 ori mai bine în termeni de gust și calitate.

Revenind la Barcelona – cu 50% mai scumpe restaurantele de acolo decât cele din București

 

București vs. Paris

 

Bucureștiul chiar e micul Paris când e vorba de prețurile mici de la restaurante. Mici tare comparativ cu Parisul.

Când am fost la Paris, mi-am dorit să iau masa în București. Nu în Herăstrău, ci la meniul de prânz din Centrul Vechi unde, în câteva locuri chiar se mănâncă bine. În Paris, în unele locuri din Le Marais ai noroc să găsești meniul zilei la 24 eur. Așa, pentru o oră la prânz măcar, să fiu în fața vreunui meniu cu ciorbă de burtă și ficăței cu piure.

„Restaurant prices in Paris are 115.42% higher than in Bucharest” – asta zice indicele prețurilor. Și da. Chiar se simte așa.

 

București vs. Roma

 

Prețuri duble și la Roma, în Piazza di Spagna, față de Centrul Vechi al nostru. Poți mânca însă tipic italienesc în restaurantele de lângă, la 15-20 euro meniu.

În 2017, Singapore a fost declarat cel mai scump oraș din lume. Asocierea dintre ieftin și Singapore este una ciudată, așadar. Cu toate astea, în Singapore poți mânca doar cu 20% mai scump ca în București.

Restaurante cu 20% mai ieftine în București decât San Jose. Felul național de mâncare se numește gallo pinto și are la bază, evident, invariabilele legume, respectiv orez și fasole. La acestea se pot adăuga fie ouă, fie carne. Gallo pinto este însoțit de plăcințele făcute din mălai, celebrele pâinici ale Americii latine cunoscute sub denumirea de tortillas.

 

anne becheru-  bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.