andrada popovici - bucuresti centenar

Alerg într-un monument istoric…

Andrada Popovici

Te oprești. Privești și inspiri.  

De pe malul lacului… admiri. Vezi cum trece trecutul, vezi cum se oglindește prezentul și vezi cum urmează viitorul.  Și stai. Nu te grăbește nimic. Mai tragi o gură de aer și simți cum apare zâmbetul. Cel pe care, da, uneori ai uitat că-l mai ai. Vezi cum, în sfârșit, poți să măsori timpul. Fără ca cineva sau ceva să-ți ticăie, să te preseze. Acum, tu ai controlul.

Simți că trăiești. Simți pulsul, apar emoțiile și te copleșește un sentiment. Parcă îl știi. E acel sentiment pur, din copilărie. E fericirea! Fericirea din lucruri simple. Care nu e “intensificată” de bani sau chestii materiale. E pur și simplu… ACEA fericire. Așa că pui pauză. Brusc, acel colț, al redescoperirii, devine al tău. Deși e al tuturor, tu ai reușit să-l înțelegi.  

Da, Herăstrăul e refugiul meu.  

Uneori, îl iau la pas. Mă uit, îl privesc, îl admir. Văd cum se văd anii trecuți. Văd cum urmele mele, calcă chiar și pe urmele tale. Și când mi se pare că devine “ monoton”…încep să alerg. Îmi pun echipamentul, îmi pun căștile și pornesc.  

Alerg într-un monument istoric.

Însă, și alergatul ăsta are o logică. Pășesc în parc, intrarea de lângă Trattoria, și primul pom este “al meu”. Este pomul unde-mi fac încălzirea. Cu aceleași semn pe el și, uneori, vizitat de furnici. Merg mai departe. Ajung  în dreptul lacului și…încep. Alerg, inspir și analizez. Totul în jur…este o poveste. O poveste cu protagonişti colorați, pestriți și feluriți. Fiecare din ei are o poveste. Le analizez chipurile, gesturile și mimica. Unii zâmbesc, alții sunt încruntați, chiar și cuceritori sau cuceriți. Așa că…brusc, alergatul se transformă într-o carte pe care o răsfoiești, într-un ritm mai alert.  Varianta scurtă a cărții are în jur de 6 kilometri. Îi răsfoiești și te intrigă. Deși e aceeași carte, în fiecare zi are o cu totul altă poveste. Păi, cum să te saturi?!

La un moment dat, povestea se întrerupe. Ajung la “banca mea”. Acolo, unde mai fac câteva exerciții. Totuși, combinăm fantezia cu sportul. Uneori, în fața băncii apare scrisă o altă poveste. Cea a pescarilor. Dar, o răsfoiesc rapid. Revin la cartea inițială.

De la paleolitic  la terasele fistichii de pe malul lacului. Trecutul și prezentul. Puse cap la cap, în același loc. Herăstrău. De la chioșcul de pe colț, unde ai vată pe băț la 5 lei, până la salata de 50 de lei. Mă refer la o salată simplă, cu sare și piper. Dacă vrei și o roșie, mai pui 10 lei. Dar, luxul costă. Uneori și prostia. Nici nu mai contează, însă. Ai loc în lojă.  

Și treci de la o extremă la alta. Un parc împărțit în două. Unul cu zumzet de copii, joacă de căței, adolescenți îndrăgostiți sau alergători. Celălalt, cu zgomot de tocuri. Unul călcat cu siguranță și tenacitate, altul clătinat și, clar, de începător. Și vezi cum, printre fuste scurte, paiete colorate sau cămăși la dungă, completează  peisajul…o veveriță, o bicicletă sau vreun alergător în devenire, cu colanți mulați.

 Și… zâmbeşti.

Este fix sentimentul pe care-l ai. Dar nu pentru că te amuzi pe seama lumilor pestrițe, ci pentru că tu ești în lumea ta. Ești la exterior și-ți dictezi propria poveste. Bașca, mai faci și sport. Care, apropo, hrănește hormonul fericirii. Este doza de care mintea ta are nevoie. Și mai iei şi un pic de aer curat, într-un oraș unde mașinile se bat pe locurile de parcare. Pe lac nu se bate nimeni. Sunt doar rățuștele care fac rondul, iar pe trotuar e loc pentru toată lumea.

De ce este locul meu secret?

Pentru că secretul e să găseşti colţişorul secret din locul nesecret. Să vezi ce alţii nu văd. Să înţelegi ceea ce mulţi nu ştiu că mai există sau poate nu îşi explică. Să vezi natura. Să vezi simplitatea. Să te întorci la fericirea pură din copilărie.

De ce este Herăstrău locul meu preferat? Păi, du-te pe malul lacului să vezi cu ochii tăi fotografia mea. Vei înţelege.

andrada popovici - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.