casa general gheorghe manu - bucuresti centenar

Casa Gheorghe Manu

Calea Victoriei a fost pentru vechiul București principala arteră a Capitalei, un loc în care personalitățile vremii își construiau case în pas cu moda vremii, era totodată zona cea mai rafinată și plină de bun gust. O plimbare pe Calea Victoriei era practic un eveniment.

Mulți dintre scriitori, oameni politici, călători străini ne-au lăsat amintiri de neuitat despre această zonă. Astăzi, încă mai putem să observăm clădiri deosebite, multe dintre ele necesitând o mai bună îngrijire. Fără exagerare, o plimbare pe această frumoasă arteră a orașului, înseamnă o întâlnire cu istoria noastră, cu personalitățile care au făcut România modernă.
O casă care azi pare modestă, cu o istorie deosebit de interesantă, este casa General Manu, aflată pe Calea Victoriei numărul 192.

Ea este și una dintre puținele case construite înainte de revoluția din 1848, care s-au păstrat până în ziua de azi. Reşedinţa Manu face parte „dintre vechile case boiereşti, care mai stau azi în picioare şi care nu a suferit nici o transformare, decât doar neînsemnate reparaţii, şi care prin înfăţişarea ei arătoasă şi prin parcul imens, cu vegetaţie bogată şi bătrână, stă mărturie pipăită a trecutului stil român şi a unei vechi gospodării boiereşti, care datează din timpul domniei prinţului Alexandru Ghica”, scria George Costescu în cartea „Bucureştii Vechiului Regat”.

Din puținele date avute la dispoziție reiese că în anul 1843, marele logofăt Alecu Florescu primește încuviințarea să clădească pe “ulița Mogoșoaiei” (vechiul nume al Căii Victoriei), o casă cu un cat și pivniță dedesubt și cu “depărtarea de la linia uliții de peste un stânjen”.

Casa a fost vândută în anul 1853, agăi Dimitrie Ioanidis, care o revinde în anul 1868 colonelului Gheorghe Ioan Manu.

De menționat valoarea tranzacției care se situa la fabuloasa sumă de 8000 de galbeni austrieci.

Născut în anul 1833 și decedat în anul 1911, Gheorghe I. Manu a fost o personalitate politică a României interbelice cu un rol important în timpul războiului de independență. Descendent al unei vechi familii boierești, a fost membru al Partidului Conservator, deținând funcții importante în administrație, culminând cu cea de prim-ministru.

Casa Manu s-a remarcat prin mobilierul rafinat, biblioteca, dar și petrecerile mondene a cărei amfitrioană era Alexandrina Manu. La aceste evenimente participau personalități importante. De neuitat rămâne balul din anul 1895, la care au participat regele Carol I, regina Elisabeta, prințul Ferdinand și prințesa Maria, fiind și una dintre primele ieșiri publice ale cuplului princiar.

Tradiția acestor evenimente s-a păstrat și în perioada de după anul 1918, când se organizau serate muzicale la care participa și corpul diplomatic.
După anul 1948, odată cu schimbările politice nefaste, casa este trecută în proprietatea statului, decenii de-a rândul în ea funcționând o grădiniță. În anii ‘60, s-a dorit ca această casă să fie transformată într-un muzeu al porțelanului, fără succes, însă.

autor: Alin Saidac

foto: Institutul Național al Patrimoniului

casa general gheorghe manu - bucuresti centenar

casa general gheorghe manu - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.