costin nenitescu - bucuresti centenar

Costin Neniţescu

Costin Neniţescu s-a născut la Bucureşti, în 1902, într-o familie de oameni cultivaţi şi influenţi. Tatăl său, Dimitrie Neniţescu, a fost directorul Băncii Naţionale şi ministrul Industriei şi Comerţului. Costin Neniţescu a făcut liceul în Bucureşti, la „Gheorghe Lazăr”, iar studiile universitare le-a făcut în Elveţia, la Institutul Federal de Tehnologie.

Doctoratul l-a obţinut la Munchen, în 1925. Deja din timpul studiilor doctorale a început să inoveze în cercetarea chimiei: a găsit o metodă de sinteză a indolului, care ulterior a primit numele său: „sinteza Neniţescu”. Savantul a revenit în ţară după studii şi a început o carieră didactică strălucită la Universitatea din Bucureşti, unde a predat chimie organică şi chimie generală.

Din 1935 a devenit profesor la Şcoala Politehnică, unde a rămas până la sfârşitul carierei. La ambele universităţi, cu fonduri pe care le-a obţinut el însuşi după multă muncă, a reuşit să înfiinţeze laboratoare de chimie organică. Două cărţi semnate de el au devenit astăzi manuale-reper pentru mai multe generaţii: tratatele „Chimie organică” şi „Chimie generală”. Costin Neniţescu a reuşit alături de colaboratorii săi să descopere 3 noi şiruri de reacţii chimice, care mai târziu aveau să-i poarte numele. După cercetări complexe, ce au durat mai bine de 10 ani, Costin Neniţescu a reuşit să clarifice toate misterele unui compus chimic special: ciclobutadiena, un compus foarte instabil în stare liberă, care are o durată de viaţă de doar 5 secunde. Rezultatele cercetării le-a prezentat într-o conferinţă susținută la Harvard.

„Cercetătorul ştie că nu va putea atinge el însuşi vârful. Totuşi începe urcuşul, caută poteci, marchează drumul pentru cei care vor veni după el”,  spunea Costin Neniţescu

În anii ‘40, profesorul Neniţescu a înfiinţat o unitate de cercetare în Ministerul Industriei Chimice. A scris peste 260 de articole ştiinţifice, a participat la redactarea manualelor de chimie pentru liceu şi a ajuns consilier în Ministerul Industriei Chimice.

Autor: Ana Iorga

sursa foto: ler.is.edu.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.