Cum reușeau bucureștenii să „prindă bulgarii”
În ultimii 10 ani ai comunismului în România au fost luate cele mai radicale decizii, care au afectat în primul rând cetățeanul de rând. La București, de exemplu, „șeful mare” era Ion Dincă, zis „Teleagă” pentru că una-două amenința cu pușcăria.
Ei bine, acest Ion „Teleagă” obișnuia să colinde prin București și să stea cu ochii pe blocurile cu vedere la bulevard. Cum vedea un balcon închis cu geamuri, cum trimitea „băieții” cu amenda la respectivul apartament. În plus, proprietarul era somat ca, în 24 de ore, să „deschidă” balconul. Amenda: între 5.000 și 10.000 de lei. Dacă nu se conforma, mai veneau încă o dată „băieții cu chitanțierul”.
O altă obsesie a lui Ion „Teleagă” era cea cu antenele cu care se prindea televiziunea din Bulgaria. Aceste antene artizanale, făcute după tehnici imaginate de fiecare, de la lighene de tablă, la oale de ciorbă, erau atârnate sau montate pe pilonii paratrăznet ai blocurilor. Desigur, nu erau deloc estetice, iar asta l-a iritat pe celebrul Ion Dincă. Sarcină de partid: „jos cu toate antenele de bulgari!”.
Așa se face că, cel puțin la blocurile cu vedere la bulevarde, au fost demontate antenele, iar pasionații de „Studio X” (un program de filme de acțiune americane, difuzat la televiziunea bulgară, în care nu exista dublarea sunetului) sau de meciuri europene sau Campionate Mondiale (acestea nu se transmiteau la TVR), trebuiau să improvizeze alte modalități de a „prinde bulgarii”: andrele lipite cu scotch pe fereastră, diferite forme de aranjamente de sârme prinse pe perdele și alte „invenții”.
Poate cea mai aberantă decizie a lui Ion Dincă „Teleagă” în perioada în care a fost primar al Bucureștiului a fost ordinul să se dea jos toată zăpada de pe blocuri „pentru că este multă și apasă plafonul de la ultimul etaj”.
Așa se face că au apărut „detașamente de muncitori” cu târnăcoape și cazmale care s-au apucat cu exces de zel să spargă deja gheața de pe terasamentele blocurilor. Iar când dai cu târnăcopul să spargi gheața este foarte ușor să strici și izolația. Lucru care s-a și întâmplat în zeci de cazuri. Astfel că, primăvara, începeau lucrările de reparații, pe banii locatarilor, desigur, pentru că le intra apa în casă!
autor: Monica Cosac
Lasă un răspuns