Egizio Massini

Nu s-a născut în România, dar a trăit şi a făcut pentru ţara care l-a adoptat atâtea lucruri remarcabile încât azi putem spune că dirijorul Egizio Massini a fost un mare român.

S-a născut în Alexandria, în Egipt, într-o familie de artişti italieni. De fapt, s-a născut direct într-o orchestră, în timpul unui turneu al trupei de operă conduse de tatăl lui. A prins meşteşugul baghetei fără o şcoală specială. Mâna destinului a făcut ca la 9 ani să dirijeze pentru prima dată, în Bulgaria, în fața publicului. Cu o oră înainte de spectacol, dirijorul principal a anunţat că s-a îmbolnăvit, iar publicul începuse să intre deja în sală. O anulare ar fi creat un scandal monstru, așa a ajuns copilul Egizio la pupitru.

La 14 ani, a venit în România şi a dirijat pentru prima oară în ţara de unde nu a mai plecat până la sfârşitul vieţii. A fost membru fondator al Operei Naţionale din Bucureşti. Italianul născut în Egipt a fost cel care, pe scena românească, a dat viaţă unor premiere originale şi reprezentative pentru genul liric autohton: „Alexandru Lăpuşneanu” de Alexandru Zirra, „Ion Vodă cel cumplit” şi „Răscoala” de Gheorghe Dumitrescu.

La comanda muzicilor armatei, a scris istorie. A adunat 16 fanfare din toată ţara, 700 de instrumentişti, cu care a pornit în lume ca să le arate străinilor că în România există talente excepţionale. I-a instruit, strunit şi stăpânit cu bagheta fină şi privirea pătrunzătoare. Nu degeaba lui Egizio Massini i se spunea „Vrăjitorul în frac.” Debutul Mariei Tănase în operetă a avut loc tot sub bagheta lui. A pus bazele primei Şcoli Militare de Muzică. A fost inspectorul Muzicilor Armatei. Lui i s-au datorat Orchestra Simfonică, dar şi Fanfara Batalionului de Gardă Regală. A fost locotenent colonel şi a fondat prima şi unica publicaţie de profil: Revista Muzicilor Armatei.

A iubit viaţa la fel cum a iubit muzica. Temperament aprins, precum un Leu veritabil, Massini era greu de stăpânit. „Ştia să cânte, să bea şi să iubească. Adică un italian. Un om care ştie să sufere, să rabde şi să muncească. Adică un român.„, scria Soare Z. Soare, într-un Almanah Teatral. Egizio Massini a fost căsătorit de 5 ori şi a avut doi copii. A fost Maestru emerit al artei şi Artist al poporului.

Autor: Ana Iorga

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.