teatrul bazilescu - bucuresti centenar

Teatrul bântuit de fantomele trecutului

Una dintre numeroasele legende și mituri urbane despre locuri bântuite din București este legată de Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu. Edificiul construit în anii 1952 – 1953 și inaugurat cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953 (Al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi al IV-lea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor) face parte dintr-un ansamblu de dotări construite în aceeaşi perioadă, pe Bulevardul Bucureştii Noi, reprezentative pentru arhitectura stalinistă.

Teatrul este amplasat în capătul aleii principale a parcului Bazilescu (parc care, de altfel, a fost amenajat în 1953 în așa fel încât să ofere noii construcţii „cadrul verde” adecvat unui teatru de estradă cu o capacitate de 2.000 de locuri (impresionant, la vremea respectivă), după cum fusese gândit. Înainte de 1989, edificiul găzduia frecvent concerte de muzică ușoară sau populară și chiar spectacole de varietăţi. În prezent, însă, Teatrul de Vară Bazilescu, unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară, este doar o ruină ce bântuie Capitala.

Odinioară simbol al Cartierului Bucureştii Noi, edificiul cu coloane impresionante stă să se prăbușească, fiind într-o stare avansată de degradare.

Aspectul sinistru pe care l-a căpătat clădirea în cei peste 25 de ani de nepăsare a alimentat, probabil, și poveștile înfricoșătoare și a adâncit misterul acestui loc „bântuit”. Se spune, spre exemplu, că fantoma juristului Nicolae Basilescu (1860 – 1938), fost mare moșier, care, la finalul secolului XIX a donat pământul acesta statului pentru a se construi aici parcul, pieţe și străzi, ar bântui acum clădirea părăginită a teatrului.

Unii susțin că, în toiul nopții, dintre coloanele clădirii s-ar auzi sunete stridente și tusea uscată a unui bărbat. Au și o explicație: fostul moșier este supărat din cauza stării de degradare în care se află edificiul.

Tocmai de aceea, locuitorii cartierului preferă să se țină departe de Teatrul de Vară, odată cu lăsarea serii.

 

autor: Monica Cosac

sursa foto: Primăria Sectorului 1

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.