bucuresti centenar - gradina icoanei

Grădina Icoanei

Micuț, cochet, cu multe spații pentru copii. Așa arată acum parcul Grădina Icoanei, care se află chiar în centrul Bucureștiului, în Sectorul 2, foarte aproape de Piața Romană și de Bulevardul Magheru.

Odinioară, însă, pe locul acestui colțișor verde se afla o mică dumbravă împădurită și o baltă, care a fost cunoscută, până pe la jumătatea secolului XVIII, ca „Balta Bulindroiului”. Apoi, pentru o vreme, s-a numit „Balta de la Icoană”.
Din ea izvora un pârâu denumit „Bucureștioara” sau „Bucureștianca”, pârâu care a fost astupat prin mai multe lucrări care s-au făcut între anii 1832 și 1846, dar abia în anul 1870 a fost asanată balta.

Pe la mijlocul secolului XIX, zona ocupată de actuala grădină se numea maidan (în limba turca însemna un teren liber), în planul oraşului de la 1852 fiind desemnată ca „maidanul stăpânirii”, adică aparţinea comunei.

Cândva, zona era la periferia Bucureștiului și era evitată de locuitorii Capitalei, iar cei din suburbie au făcut numeroase petiții, pentru a pune capăt epidemiilor de friguri şi angină difterică. Pentru a împrospăta aerul infectat, soluţia găsită de municipalitate a fost să înființeze o grădină publică.
Primăria, prin arhitectul de atunci al Capitalei, Kuchnovsky, încheie un contract cu antreprenorul Anton Wartelly pentru înființarea unei grădini de piață publică, numită „Maidanul Icoanei”, iar cel care a amenajat grădina este horticultorul Louis Leyvraz (în 1873).

Astfel, apare colțul de verdeață, 1873 fiind și anul în care este inaugurat parcul care acum se numește Grădina Icoanei. După ce a fost finalizată grădina, au fost demarate și lucrările de canalizare a zonei, iar orașul a început, ușor-ușor, să se dezvolte și în zona de nord.

În 1904, la intrarea în grădina publică a fost inaugurată statuia lui G.C. Cantacuzino (1845-1898) – om politic liberal, fost ministru de finanțe și director al ziarului „Voința Națională” – realizată de sculptorul francez Ernest H. Dubois (1863-1931). Pana, pe care personajul feminin o ținea în mâna dreaptă la inaugurarea monumentului, a dispărut între timp.

Pe atunci, zona reprezenta un loc de plimbare pentru locuitorii Bucureştiului. Constantin Bacalbaşa spunea că era o „grădină de margine de oraş, unde se făceau petreceri, unde mergea lumea să chefuiască, unde se întâlneau amorezaţii şi unde cântau printre tufişuri lăutarii”.

În prezent, Grădina Icoanei este înscrisă în lista monumentelor istorice din Sectorul 2. Proiectul de reabilitare a parcului a fost făcut în colaborare cu Ministerul Culturii și s-a încercat o apropiere a acestuia de felul în care fusese amenajat în secolul XIX. Astfel, aleile drepte au revenit la forma inițială, de poteci șerpuite, iar fântâna și pârâiașul ce taie parcul amintesc de Bucureștioara.

autor: Monica Cosac

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.