anamaria nicola - bucuresti centenar

La pas prin istoriile neștiute ale Bucureștiului

Anamaria Nicola

13 ani într-un job de manager IT la o multinațională super-serioasă. Un salariu sigur, peste medie, acțiuni în companie, beneficii ”ca afară” și colegi care fac sport și acțiuni de voluntariat în timpul liber. La toate astea a renunțat Marius Zaharia de dragul Bucureștiului. Sună ciudat?  Poate. Dar povestea lui e dovada că orașul ăsta atât de urât și hulit poate oferi multe dacă îi asculți cu atenție chemarea.

Marius e pasionat de istorie. A terminat Politehnica și s-a angajat în IT, dar parcă nu era de-ajuns. A studiat Științe Politice încercând să-și potolească setea de cărți care vorbesc despre doctrine, sisteme politice și decizii istorice. Dincolo de paginile cărților, și-a dat seama însă că istoria e pe străzi și moare sub ochii noștri pentru că nimeni nu se apleacă asupra ei. Așa a început aventura lui.

În urmă cu aproape șase ani, a pus cap la cap tot ce citise și s-a apucat să schițeze un plan. Planul s-a transformat încet-încet într-un tur pentru străini. Un tur al Bucureștiului, un tur al României Comuniste. De atunci, mii de turiști din toate colțurile lumii au pornit alături de Marius de la Palatul Patriarhiei, au coborât pe străzile fostului cartier Uranus aflând istoria naționalizării și a demolărilor forțate, au admirat Palatul Parlamentului și Calea Victoriei și s-au cutremurat în Piața Revoluției ascultând istoria sângeroasă a zilelor care i-au scăpat pe români de comunism. Sute de expați, străini care trăiesc și muncesc în România și o consideră a doua lor țară, au aflat fermecați povești spectaculoase despre biserici deplasate. Le-au privit cu fascinație, au fotografiat, iar atunci când familia lor a venit în vizită, au refăcut turul alături de rude, ca să împărtășească și ei bucuria și uimirea.

Reacțiile lor postate pe celebrul Tripadvisor vorbesc în mare despre același lucru: cum cele trei ore și jumătate petrecute pe străzile Bucureștiului le-au explicat de fapt atâtea lucruri despre istoria noastră, a românilor. Cum în final înțeleg de ce unele clădiri sunt în prag de prăbușire, de ce românii urăsc Palatul Parlamentului, o bijuterie pentru mulți dintre ei. Dar ce e cel mai important poate, e că toți vorbesc laudativ despre ghid, despre experiență, despre România. Toți pleacă cu o amintire minunată și recomandă altora să vină să vadă cu ochii lor. Să asculte. Să înțeleagă.

După trei ani în care a bătut la pas zeci de mii de kilometri pe străzile Bucureștiului, Marius a descoperit că nu e destul. Așa că s-a apucat să documenteze o altă bucățică de istorie aproape uitată. Acum are un al doilea tur cu care se mândrește. Turul Evreiesc poartă turiștii pe la obiective mai puțin cunoscute ale orașului, dar mai ales, prin istorii aproape neștiute nici de localnici. Câți dintre noi trec adesea pe Calea Moșilor și nu au habar că lângă o spălătorie de mașini se află cea mai veche sinagogă din București, Beth Hamidraș? Câți dintre noi au intrat vreodată în Templul Coral, o bijuterie unică în lume? Câți știu să identifice casele proiectate de Marcel Iancu pe vremea când nu devenise pictorul modernist celebru și nici nu mai era unul dintre artiștii creatori ai curentului Dada?

Marius povestește toate aceste istorii într-un tur dedicat comunității evreiești cu care nu are nicio legătură de sânge sau de religie. Iar turiștii se minunează când aud că pasiunea lui vine doar dintr-o dragoste mare față de orașul acesta atât de deschis, care poartă în el atâtea istorii neștiute.

Și pentru că poveștile sunt multe, fostul IT-ist nu se oprește aici. Zilele acestea s-a apucat să documenteze alte două tururi: unul al bisericilor spectaculoase din oraș, altul al fascinantei perioade a construirii României Mari (1848 – 1918). Alte cărți își vor deschide paginile pentru turiști, expați și chiar bucureșteni dornici să își cunoască mai bine istoria. Alte case vor spune povești despre oamenii care le-au construit sau cei care le-au locuit. Alte obiective turistice vor reveni în atenția noastră, a celor care trecem prea grăbiți pe străzi aglomerate, cu ochii în ecranele telefoanelor mobile. Iar Marius va povesti mai departe istorii ale unui București viu și frumos, dar atât de chinuit de-a lungul anilor.

anamaria nicola - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.