Monumentul eroilor sanitari - bucuresti centenar

Monumentul eroilor sanitari din București

Impozantul monument aflat în piața Operei, pe malul râului Dâmbovița, în apropierea Facultății de Medicină, a Operei Naționale și a bisericii Sfântul Elefterie Nou, a fost dedicat personalului medical care a participat la Primul Război Mondial, care prin activitatea de pe front sau în spatele lui, a salvat nenumărate vieți.

Monumentul, operă a sculptorului italian Raffaello Romanelli, a fost inaugurat în anul 1932, în perioada mandatului de primar al Capitalei al lui Dem I. Dobrescu.

Raffaello Romanelli s-a născut și a murit la Florența, Italia. A fost fiu de sculptor și s-a remarcat prin circa 300 de sculpturi importante dintre care aproape 40 se află în România, executate în special în prima perioadă a secolului XX. Amintim grupul statuar de la castelul Peleș din Sinaia reprezentând zeități mitologice și bustul regelui Carol I, statuile lui Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza din Iași, monumentul Unirii din Galați sau câteva cavouri ale unor familii celebre din Cimitirul Bellu din Capitală.

Monumentul are ca temă principală Victoria (o femeie care ține o spadă) încununând cu lauri un soldat sanitar. La bază, se află un soldat rănit. Grupul statuar se sprijină pe patru coloane montate pe un soclu masiv. Pe cele patru fețe laterale ale soclului se află basoreliefuri înfățișând scene de război având ca subiect îngrijirea răniților. Soclul este din marmură în trepte suprapuse.

Pe fațada principală, pe o placă, se află inscripția: „EROILOR SANITARI – 1916 -1920”.

Basoreliefurile cu scene de război prezintă anumite aspecte inedite. Se presupune ăa sora de caritate ar reprezenta-o pe Regina Maria, dar și pe alți membri ai familiei regale (Principele Nicolae sau Principesa Elisabeta). Ipoteza nu este întâmplătoare deoarece Regina Maria a României a fost alături de Regele Ferdinand și de Armata Română pe front, în tragicul an 1917. Regina (supranumită “regina-soldat”) a fost soră medicală, dând dovadă de un nemaipomenit curaj și chiar punându-și viața în pericol (a scăpat ca prin minune de gripa spaniolă care a făcut numeroase victime la finele războiului). Efortul ei, ca și al Regelui, a fost esențial pentru moralul soldaților, dar și pentru poporul român aflat într-un moment de cumpănă. Fără să existe o referire directă la familia regală, monumentul nu a fost afectat în perioada comunistă când numele unor importante personalități din istoria românilor erau șterse în urma unor ordine “de sus”.

La începutul anilor ‘80, în urma construirii rețelei de metrou, monumentul a fost demontat și mai apoi refăcut în același loc.

autor: Alin Saidac

 

Sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.