muzeul kalinderu - bucuresti centenar

MUZEUL KALINDERU

Pe o străduță pitorească din apropierea Parcului Cișmigiu, Vasile Sion, la numerele 2-4, se află un muzeu mai puțin cunoscut bucureștenilor, Muzeul Kalinderu.

Academicianul Ioan Kalinderu (1840-1913) a fost un jurist, publicist, silvicultor și membru titular al Academiei Române, iar între anii 1904-1907 a deținut președinția renumitei instituții. Kalinderu a fost consilier și al Regelui Carol I pe probleme juridice, economice, silvice și agricole și administrator al Domeniilor Coroanei.

„Deși nu avea nici o înclinațiune către sporturi sau către hipism, Iancu Kalinderu ieșea în fiecare dimineață la Șosea, călare pe o mârțoagă pe care abia se ținea. Această plimbare îl plictisea, dar pentru nimic în lume n-ar fi renunțat la dânsa, căci citise că aşa fac lorzii englezi la Londra”, scria Constantin Argetoianu în cartea sa de memorii.

Clădirea muzeului a fost construită între anii 1906-1908, după planurile  arhitectului I.D.Berindey, fost arhitect-șef al Capitalei, același care a proiectat și Casa Asan, Hipodromul Băneasa, Parcul Carol sau Casa cu Lei (actualul Muzeu “George Enescu”) de pe Calea Victoriei.

La momentul edificării construcției, „zidurile erau ilustrate de sus până jos cu fel de fel de fragmente sculptate în marmură sau piatră, cumpărate de pe la negustorii de antichități din străinătate, fără prea multă alegere. Pe dinăuntru, casa era plină până în vârf de artă – picturi, sculpturi”, scria Alexandru Lapedatu, în cartea sa “Amintiri”.  

Fațada „atât de vibrantă de multitudinea elementelor decorative şi a materialelor, precum fierul forjat, tencuială cu praf de piatră, marmură, avea cornișa cu medalioane, console și denticuli”.

Inaugurat în 1914, Muzeul „Ioan și Dr N. Kalinderu” era rezultatul a trei colecții: cea a lui Ioan Kalinderu, cea a fratelui său, Nicolae, și donația testamentară a lui Mihail Eustatiadis. Inițial, muzeul avea, în aproape 30 de spații de expunere, cea mai bogată colecție de Nicolae Grigorescu ce provenea de la Nicolae Kalinderu, dar și o colecție impresionantă de obiecte de artă cuprinzând arta medievală, arta tradițională românească, săli rezervate școlilor de artă franceză italiană, flamandă și germană.

După ce o parte a clădirii a fost afectată de cutremurul din 1940, o bombă din cel de-al Doilea Război Mondial a deteriorat parțial muzeul și clădirile anexe. Din cele 4 corpuri de clădire ridicate în 1908, doar unul mai este în picioare astăzi. Clădirea a fost spațiu expozițional și ateliere ale Academiei de Artă Ion Grigorescu până în anul 1984, când a fost închiriată Uniunii Artiștilor. În prezent Muzeul Kalinderu este în administrarea Muzeului Național de Artă al României.

Autor. Mădălina Codreanu

muzeul kalinderu - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.