muzeul martisor tudor arghezi - bucuresti centenar

MUZEUL MĂRȚIȘOR

Muzeul Memorial ”Tudor Arghezi” se află pe strada Mărţişor la nr.26, în sectorul 4, foarte aproape de Piaţa Sudului.

Între 1930 și 1967 scriitorul a locuit aici cu familia sa, iar în curtea din faţa casei se află mormântul poetului şi cel al soţiei sale, Paraschiva Arghezi. Conform dorinței testamentare a scriitorului, începând cu anul 1974, aceasta a devenit casă memorială.

Clădirea este compusă din parter și etaj, în total 18 camere, discrete, fără a epata în vreun fel, la care se adaugă dependințele. În colecția de aici, publicul vizitator poate avea acces la obiecte de mobilier datând din acea vreme, cărți, obiecte de artă, fotografii, documente originale ale poetului Tudor Arghezi (1880-1967).

La etaj, se află încăperea unde Tudor Arghezi îşi primea oaspeții și camera de lucru a poetului, unde se păstrează încă biroul pe care se află ochelarii lui Arghezi, un toc de scris şi o fotografie a fiicei poetului, Mitzura Arghezi. Tot aici, înrămate, pot fi citite ultimele versuri scrise de Tudor Arghezi, la 12 iulie 1967, cu două zile înainte de a muri: ”Mă chemi din depărtare şi te ascult/ N-am să te fac, pierduto, să mă aştepţi prea mult”. Rândurile erau dedicate soţiei sale Paraschiva, care murise cu doar un an înainte.

În curtea casei, se află și tipografia Biletelor de papagal, „Potigraful Mărţişor”, ridicată între 1935-1937, unde astăzi sunt expuse volume, documente, reviste și imagini din istoria familiei și a întregului spațiu, iar în prezent vizitatorii pot urmări aici filmul documentar Prisaca, realizat de Paul Anghel în 1956.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Taxa de intrare este de 4 lei.

Autor: Mădălina Codreanu

Sursa foto: mnlr.ro

muzeul martisor tudor arghezi - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.