muzeul theodor aman - bucuresti centenar

Muzeul Theodor Aman

Casa-muzeu este amplasată pe strada C.A. Rosetti nr. 8, în plin centru al Capitalei. Este un monument emblematic, unic în peisajul bucureștean, de aceea pentru orice vizitator dornic de frumos este un obiectiv care nu trebuie ratat.

Datând din anul 1869, clădirea a fost construită la dorința pictorului Theodor Aman care a întocmit proiectul general, precum și detaliile de ornamentație plastică: statui, basoreliefuri, ancadramente, medalioane. Destinația clădirii a fost atât locuință proprie cât și atelier de pictură. Din anul 1905, clădirea a devenit un muzeu care adăpostește picturi, sculpturi, dar și documente personale ale lui Theodor Aman.

În capătul curții s-a construit, ulterior, o anexă care servea ca atelier de pictură pentru beneficiarii bursei “Theodor Aman”.

Renumitul pictor s-a născut în anul 1831 în familia unui negustor bogat, familie cu rădăcini grecești, armenești și aromâne. Pasionat de lectură și muzică, Theodor Aman a fost și s-a purtat ca un adevărat senior al artei românești, adunând în jurul lui protipendada artistică bucureșteană. Meritele lui în arta românească sunt incontestabile, fiind recunoscute de mai toți oamenii vremii. Împreună cu Gheorghe Tattarescu, a pus bazele școlilor de Arte Frumoase la Iași și București.

A studiat la Paris și a fost un simpatizant al ideilor revoluționare specifice anului 1848. Prin toată activitatea lui, Theodor Aman a adus arta românească în modernitate. A decedat în anul 1891.

Casa-muzeu, situată în retragere de la stradă, se compune din parter și etaj și pivniță. În exterior clădirea în stil clasic cu cornișă este tencuită cu multă grijă. Ies în evidență bogatele elemente decorative, care dau casei un aspect unic. În interior, pereții sunt acoperiți cu picturi murale deosebite, ușile au ancadramente bogate, la fel și medalioane sculptate în lemn de către celebrul artist. Astăzi, clădirea se află într-o bună stare de conservare, fiind inclusă în circuitul turistic bucureștean.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

muzeul theodor aman - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.