nicolae vasilescu karpen - bucuresti centenar

Nicolae Vasilescu-Karpen

În 1922, un inginer român a inventat o pilă electrică unică în lume, capabilă să genereze energie… la nesfârşit. O baterie care practic nu se termina niciodată. Savantul se numeşte Nicolae Vasilescu-Karpen.

Ilustrul fizician și inginer român s-a născut la 22 decembrie 1870 la Craiova. A făcut Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Bucureşti şi a continuat cu Şcoala Superioară de Electricitate de la Paris. Tot la Paris, la Sorbona, a obţinut şi titlul de doctor în fizică. Aşa se face că în 1902, tânărul Nicolae Vasilescu-Karpen era licenţiat în 3 specialităţi: fizică, mecanică şi matematică. A predat electrotehnică la universitatea din Lille, apoi a revenit în ţară şi s-a consacrat cercetării şi activităţii didactice la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Capitală, acolo unde studiase la rândul său.

În 1909, o propunere a sa a revoluţionat lumea ştiinţifică: a trimis la Academia de Ştiinţe din Paris o idee originală – folosirea curenţilor purtători de înaltă frecvenţă pentru telefonia prin cablu la mare distanţă. În 1914, înfiinţa postul de telegrafie fără fir de la Băneasa. Nicolae Vasilescu-Karpen a inventat pilele K, nişte dispozitive care-şi iau energia doar din căldura mediului ambiant. Tot el este cel care a proiectat centrale electrice şi reţele de electrificare în Câmpina şi în Constanţa.

În 1923, a fost ales membru al Academiei Române şi în 1941 a devenit doctor honoris causa al universităţii din Bucureşti.  Se stinge din viață la 2 martie 1964. Uimitoarea Pilă Karpen este expusă și poate fi văzută în funcțiune la Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti.

Autor: Ana Iorga

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.