biserica bucur - bucuresti centenar

O biserică înconjurată de o aură de legendă: Biserica Bucur

O bisericuță micuță, discretă, care iese în evidență printr-un stil arhitectural care o face unică în spațiul bucureștean. Iată, câteva cuvinte prin care încerc să descriu o micuță bijuterie așa cum este Biserica Bucur.

Monumentul se află pe strada Radu Vodă nr. 33 în apropiere de Mănăstirea Radu Vodă și de râul Dâmbovița, destul de aproape de zona centrală a orașului.

În jurul acestei biserici s-a născut o legendă pusă în circulație în secolul al XIX-lea, când se căuta o explicație a numelui orașului București, construirea bisericii fiind atribuită ciobanului Bucur la sfârșitul secolului al XIV-lea. Acestei legende i s-a dat foarte mult credit în epocă, ajungând să fie însușită de multe personalități științifice ale vremii.

În urma cercetărilor arheologice s-a stabilit faptul că biserica este însă mult mai nouă, ea fiind construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Începând cu secolul al XVIII-lea, când începe să fie menționată în documente, bisericii i s-a spus Sfinții Atanasie și Chiril, cu acest nume fiind trecută în planurile orașului.

Accesul în incinta monumentului se face pe o scară cu trepte din piatră. Biserica este precedată de un pridvor deschis, înconjurat de coloane de lemn cioplit. Peste naos se ridică o turlă.

Biserica a fost renovată în anul 1869, urmată de o altă restaurare, mult mai importantă între anii 1909-1910 când, sub conducerea arhitectului Grigore Cerchez, se repară zidurile crăpate și se restaurează pridvorul și turla, adăugându-se parapet de cărămidă.

Ultimele reparații de restaurare și consolidare au loc la începutul secolului XXI.

Astăzi, această biserică atrage orice vizitator prin simplitatea și delicatețea formelor, fiind un punct atracție pentru orice om în căutarea liniștii și a păcii interioare.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

biserica bucur - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.