biserica sfantul spiridon nou - bucuresti centenar

O ctitorie a familiei Ghica: Biserica Sfântul Spiridon Nou

Așezată între două importante artere ale Capitalei – Calea Șerban Vodă și Bulevardul Dimitrie Cantemir – mărețul lăcaș de cult nu și-a pierdut din frumusețe, chiar dacă au trecut numeroși ani de la fondarea sa. În forma ei actuală biserica este una dintre cele mai mari construcții religioase din țară, având și o formă mai puțin obișnuită pentru construcțiile de acest gen.

Biserica a fost cunoscută încă din secolul XVIII-lea, mai precis din anii 1767-1868, când domnitorii Scarlat Ghica și fiul său Alexandru zidesc o mănăstire cu hramul Sfântului Spiridon, episcopul Trimitundei.

După incendiul din anul 1822, dar și după cutremurele din anii 1802 și 1838, biserica ajunge în ruină. Între anii 1852-1858 este reconstruită din temelii sub forma unei catedrale impunătoare în stil neoclasic, după planurile arhitectului austriac Schlater. Pictura în ulei a fost semnată de către marele artist plastic Gheorghe Tattarescu.

Au loc ample lucrări de reparații în anul 1885, când s-au refăcut cele două foișoare din turnurile exterioare. În 1954, s-au zidit balcoanele din părțile laterale ale bisericii. Afectată de cutremurele din anii 1940 și 1977, plus lucrările de construcție ale metroului bucureștean din anii ‘80, biserica este salvată ca prin minune de la o eventuală demolare. Din fericire, după anii 1990 au loc ample lucrări de restaurare-consolidare care au adus lăcașului frumusețea de odinioară. Rolul acestei biserici este amplificat prin declararea ei ca paraclis patriarhal. Ea a fost luată practic sub ocrotire de către patriarhii Justinian și Teoctist.

Interiorul este bogat decorat. Iese în evidență catapeteasma pictată de Gheorghe Tattarescu, vitraliile, elemente de decor, dar și pictura monumentală. În exterior, toate elementele de decor demonstrează preocuparea pentru un aspect monumental.

Necropola domnească adăpostește în peretele dinspre sud mormintele domnitorilor fanarioți Scarlat Ghica, Constantin Hangerli și Alexandru Suțu. Importanța acestui lăcaș este dată de bucăți din moaștele Sfântului Spiridon. Acest sfânt episcop a fost contemporan cu Sfântul Nicolae, fiind o personalitate importantă a creștinismului. În calendarul ortodox este sărbătorit în data de 12 decembrie.

O vizită la biserica Sfântul Spiridon Nou (pentru a nu se confunda cu o altă biserică aflată în zona centrală, în apropiere de râul Dâmbovița) va fi pentru orice călător o întâlnire cu istoria, cu frumosul, cu o epocă demult apusă.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

biserica sfantul spiridon nou - bucuresti centenar

biserica sfantul spiridon nou - bucuresti centenar

biserica sfantul spiridon nou - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.