palatul bancii nationale romane - bucuresti centenar

Palatul Băncii Naționale a României

Clădirea maiestoasă a Băncii Naționale se află pe strada Lipscani nr. 25 și a fost ridicată în anul 1885, după proiectul arhitecților francezi Cassien Bernard și Albert Galleron, pe locul vechiului han “Șerban Vodă”, primul și unul dintre cele mai însemnate edificii comerciale din Bucureștii veacului al XVII-lea.  

Ambii arhitecți au fost elevii lui Charles Garnier, autorul celebrei Opera Garnier, cunoscută și ca Opera din Paris.

În anul 1928, s-a executat o supraetajare pe cele două laturi adiacente străzilor Eugen Carada și Smârdan.

Clădirea vastă cuprinde subsoluri, parter, două etaje, având un plan simetric.

Centrul compoziției este ocupat de un hol monumental, în jurul căruia se desfășoară, în formă de pătrat, cele patru aripi cu birouri de ședință și două curți interioare.

Accesul principal la etaj se face prin două scări largi de marmură, flancate de câte două statui de bronz.

Pictura murală din interior este de mare valoare fiind executată de către Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea și Eugen Voinescu.

Concepute într-un frumos stil neoclasic, fațadele au fost executate din piatră de Rusciuk, pe două registre. Pavilioanele din colț sunt decorate cu statui, opera sculptorului Ion Georgescu reprezentând: Agricultura, Industria, Comerțul și Justiția.

Construcția este executată din cărămidă, planșee de beton, placaj de piatră cu sculpturi. În interior sunt pardoseli de marmură, mozaic și parchet. Învelitoarea este din tablă de aramă.

Clădirea și-a păstrat forma originală cu excepția părților laterale (strada Smârdan și strada Eugeniu Carada) unde s-au executat lucrări de supraetajare în anul 1928.

Lucrări mai importante de reparații s-au făcut după anul 1958 și începutul secolului al XXI-lea.

Astăzi, clădirea adăpostește și un interesant muzeu al numismaticii. Ca un act reparatoriu, în anul 2013 s-a reconstituit statuia guvernatorului Băncii Naționale a României, Eugeniu Carada. Aflată la intersecția străzii Lipscani cu strada Carada, statuia a fost inaugurată în anul 1924. Regimul comunist a distrus această mărturie care amintea de o puternică personalitate liberală. Grupul statuar a fost reconstituit fidel de către sculptorul Ioan Bolborea și a fost inaugurat pe data de 9 septembrie 2013.

Eugeniu Carada (1836 -1910) a  fost un economist, om politic liberal și scriitor, fondatorul Băncii Naționale a României.

A făcut parte din grupul de oameni politici care au pus bazele României Moderne.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

palatul bancii nationale romane - bucuresti centenar

palatul bancii nationale romane - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.