stefan burileanu - bucuresti centenar

Ştefan Burileanu

De numele lui se leagă modernizarea armamentului de război. Ştefan Burileanu a fost cel care a înţeles în Primul Război Mondial că e nevoie de tehnici noi pentru a face faţă artileriei grele şi atacurilor aviatice.

A făcut studii militare la Şcoala Politehnică din Paris şi la Şcoala de Aplicaţie de Artilerie şi Geniu de la Fontainebleau. A studiat însă şi matematica, iar în 1901 şi-a luat doctoratul în matematică tot la Paris. În acelaşi an, a publicat lucrarea „Probabilitatea tirului”, un studiu care a fost apreciat imediat de comunitatea academică internaţională. Dar nu a rămas un simplu studiu-reper, ci şi-a dovedit imediat utilitatea practică: în 1916, în timpul Primului Război Mondial, în bătălia de la Verdun, artileria franceză a folosit la trageri calculele făcute de Ştefan Burileanu.

După studii, s-a întors în România şi a ocupat mai multe posturi în cadrul armatei: e comandant în Regimentele 1 şi 2 Artilerie de Cetate şi la Regimentele 10 şi 5 Artilerie grea. În acelaşi timp, a făcut cercetare ştiinţifică şi a predat matematică şi metalurgie la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie, Geniu şi Marină.

Invenţiile lui Burileanu au schimbat abordarea armatei române în Primul Război Mondial. Ştefan Burileanu este cel care a adaptat artileria statică la noile nevoi de război. A transformat tunul Gruson de 57 de milimetri în tun antiaerian cu tragere rapidă, la care adaugă un focos cu durată mare de ardere. Cu aceste tunuri modernizate, armata română a doborât avioane germane în 1917, la Mărăşeşti, Piatra Neamţ şi Bârlad. Victoria de la Mărăşeşti s-a datorat şi modificărilor pe care Burileanu le-a făcut tunurilor grele şi obuzierelor. Piese de artilerie modificate de el se mai păstrează şi astăzi la Muzeul Militar din Bucureşti.

Ştefan Burileanu este considerat astăzi părintele artileriei antiaeriene româneşti, iar un premiu al Academiei Române îi poartă astăzi numele.

Autor: Ana Iorga

sursa foto: thinglink.com

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.