vasile conta - bucuresti centenar

Vasile Conta

Vasile Conta s-a născut în 1845, într-un sat din Neamţ, ca descendent al unei familii de preoți. Copilăria petrecută în Basarabia îşi va pune amprenta pentru totdeauna asupra sensibilităţii sale şi a operei lui literare. A făcut studii de Drept la Iaşi şi studii comerciale în Belgia, la Institutul de Comerț din Anvers, apoi devine doctor în drept al Universității din Bruxelles. Când a revenit în țară, Vasile Conta a devenit avocat şi profesor la Catedra de Drept Civil a Universității din Iași.

Între 1870 şi 1872, pe când Eminescu se afla la Viena, Vasile Conta i-a trimis „Cântecele basarabene”, o serie de texte care l-au impresionat pe Eminescu şi i-au trezit curiozitatea de a vizita locurile evocate de Conta. Când după războiul din 1877, rușii și-au manifestat intenția de a răpi din nou cele trei județe din sudul Basarabiei, Conta a început să scrie articole de presă în apărarea Basarabiei: „Basarabia”, „Chestia Orientului” și „Viitorul României pregătit de domnul Brătianu și Kogălniceanu”. Cele trei articole au fost preluate de toate ziarele, iar Conta, pe atunci profesor universitar şi filozof consacrat, a ajuns personalitatea zilei.

Vasile Conta a publicat mai multe studii de filozofie: Teoria fatalismului, Teoria ondulației universale, Încercări de metafizică. În 1880 a fost numit ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor, funcţie din care a demisionat un an mai târziu, devenind membru al Curții de Casație. În concepția sa filozofică, există un determinism universal, manifestat în toate domeniile: natură, conștiință, economie și viața socială. Cu toate meritele sale în domeniul culturii, Vasile Conta a rămas însă în istorie şi cu o parte mai întunecată: ca un om cu manifestări virulente de naționalism și xenofobie, pentru că susţinea teorii rasiste pentru purificarea națiunii de elementele alogene. Într-un discurs în Parlament, a cerut oferirea cetățeniei române doar acelor „elemente” care se amestecă cu etnia română, excluzându-i aici pe turci și pe evrei.

Conta a făcut parte însă din elita Junimii. A fost coleg de clasă cu Ion Creangă şi bun prieten cu Mihai Eminescu. A participat la ședințele Junimii, unde a ținut conferințe asupra teoriei fatalismului și şi-a publicat în Convorbiri literare primele sale lucrări filosofice.

Autor: Ana Iorga

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.