arcul de triumf - bucuresti centenar

Un simbol al victoriei: Arcul de Triumf din București

Ridicat la intersecția unor mari artere : Șoseaua Kiseleff (o veche zonă de promenadă a Capitalei),  bulevardele Alexandru Averescu, Constantin Prezan și Alexandru Constantinescu, monumentul finalizat în anul 1936 este conceput pe vechea temă a arcului de triumf cu o singură deschidere.

Prima variantă a Arcului de Triumf a fost ridicată în anul 1922, în amintirea victoriei armatelor române în Primul Război Mondial, sub domnia regelui Ferdinand I și a reginei Maria. Nefiind construit din materiale de calitate, monumentul s-a degradat destul de repede, căpătând un aspect inestetic pentru o capitală de talia orașului București. De aceea, la jumătatea anilor ‘30 arhitectul Petre Antonescu întocmește un nou proiect, iar monumentul capătă aspectul pe care astăzi îl cunoaștem cu toții.

Construcția actuală este ridicată din beton armat și cărămidă, având 27 metri înălțime și 25 metri lățime. În golurile amenajate în fiecare din picioarele arcului se află câte o scară care urcă pe acoperiș.

Fațadele îmbrăcate în piatră sunt decorate cu inscripții comemorative și figuri simbolice. Sub cupola arcului (intrados) sunt panouri pe care sunt gravate numele localităților care amintesc de marile bătălii purtate de către armata română.

Fațadele laterale sunt împodobite cu decorații dispuse în panouri în basorelief, care cuprind figuri simbolice reprezentând îngeri ce încadrează inscripțiile de pe cele două frize. Decorul sculptural care ilustrează friza și pilonii a fost realizat de artiștii plastici: Jalea, Baraschi, Alexandru Călinescu și Mac Constantinescu. În jurul monumentului  există un spațiu de protecție format de un trotuar ce se continuă spre marginea rondului ce îl protejează de circulația din piață.

Inaugurarea oficială a avut loc la 1 decembrie 1936, în prezența  Reginei Maria, a Prințul moștenitor Mihai (viitorul rege Mihai I) și a Regelui Carol al II –lea.

După anul 1948, autoritățile comuniste au mutilat monumentul prin înlocuirea efigiilor Regelui Ferdinand și a Reginei Maria cu elemente florale. De asemenea, au fost scoase plăcile cu proclamațiile Regelui Ferdinand. Această nedreptate istorică a fost remediată după evenimentele din decembrie 1989. Începând cu anul 2014, Arcul de triumf a intrat în renovare astăzi având un aspect demn de Centenarul pe care îl sărbătorim în acest an.

De sus, vizitatorul realizează poziția deosebit de pitorească a monumentului. Vederea care se deschide privitorului aflat pe terasa monumentului spre cele patru puncte cardinale dă o imagine de neuitat asupra acestei zone a Bucureștiului.

 

autor: Alin Saidac

sursă foto: Institutul Național al Patrimoniului

arcul de triumf - bucuresti centenar

arcul de triumf - bucuresti centenar

arcul de triumf - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.