tita cristescu - bucuresti centenar

Cel mai mediatizat scandal de moravuri din Micul Paris

În Bucureştiul interbelic, Tita Cristescu era considerată una dintre cele mai frumoase femei. A fost fiica cea mică a unui important personaj politic – Gheorghe Cristescu, zis „Plăpumarul” – de numele căruia se leagă formarea Partidului Comunist din România, şi s-a bucurat de privilegiile acestui statut în timpul copilăriei. Înainte de a deveni o demimondenă, curtată şi întreţinută de bărbaţi bogaţi, Tita fusese o oarecare femeie măritată, căsătoria dintre ea şi Sandu Bujor fiind un mariaj politic, hotărât cu mulţi ani în urmă de părinţii celor doi, membri marcanţi ai Partidului Comunist.

Însă, câştigarea unui concurs de Miss la Berlin, în 1926, avea să transforme radical viaţa banală a Titei. Peste noapte, ea a devenit o persoană cunoscută, admirată şi complimentată de o mulţime de bărbaţi, iar perspectiva unei cariere în cinematografie, pe lângă falimentul soţului, a determinat-o să ceară divorţul. A încercat vreme de trei ani o carieră de actriţă la Berlin, fără succes, şi a jucat roluri secundare în două piese, la teatrul Regina Maria. Se spune că frumoasa Tita a sucit capul multor bărbaţi însuraţi şi a frânt multe inimi. Numeroase ecouri în presa vremii a stârnit, însă, aventura ei cu inginerul Liviu Ciulei (tatăl cunoscutului regizor Liviu Ciulei).

„Francmasonulˮ sau „Miliardarulˮ, cum era poreclit Ciulei, făcuse avere ca antreprenor în construcţii şi, cu toate că era mai în vârstă decât Tita şi avea nevastă şi doi copii acasă, a făcut o pasiune aproape bolnăvicioasă pentru Tita. Dragostea cu năbădăi dintre inginerul Liviu Ciulei şi fosta Miss România a durat şase ani, timp în care bogătaşul i-ar fi promis că o ia de nevastă pe „paţachinăˮ – după cum o numeşte un ziarist al vremii. Ceea ce nu s-a întâmplat.  

În 1935, chiar de Crăciun, Tita este găsită în apartamentul ei, moartă, iar autopsia arată că fusese otrăvită cu cianură. Este înmormântată la Bellu, fără slujbă religioasă, ci cu o fanfară care intonează „Internaţionalaˮ în timp ce tatăl ei salută proletar.

Gheorghe Cristescu face plângere la poliţie, acuzându-l de crimă pe inginerul Liviu Ciulei şi-i cere acestuia despăgubiri de multe milioane de lei, transformând, practic, moartea fiicei sale într-o afacere.

Afacerea a stârnit un uriaş interes în epocă. A fost cel mai mare, mai mediatizat scandal de moravuri din perioada interbelică. Presa s-a ocupat vreme de un an de detaliile crimei şi de proces, a scotocit viețile celor doi amanți – Tita Cristescu și Liviu Ciulei (tatăl regizorului). Lumea era curioasă să afle detalii, tirajele au crescut peste noapte. Toată lumea vorbea în oraș numai despre acest proces. A fost sinucidere sau o crimă?ˮ, scrie, pe site-ul său, Stelian Tănase.

În timpul procesului, iese la iveală postura de „tată-peşte” a lui Gheorghe Cristescu, care încurajase relaţia fiicei cu bărbatul bogat. Şi el şi restul familiei abuzau de inginerul Ciulei, care le vărsa, la cerere, sume de bani, pe lângă cadourile generoase pe care Tita le primea şi le dădea, mai departe, membrilor familiei. De altfel, la moartea ei, la numai 28 de ani, Tita Cristescu a lăsat o avere evaluată între 3-5 milioane lei, sumă foarte mare atunci, plus blănurile, bijuteriile şi apartamentul din buricul Capitalei, în care locuia.

După un proces lung, Tribunalul l-a achitat pe Liviu Ciulei din lipsă de dovezi. Mulţi ani mai târziu, s-a aflat că fusese nevinovat. Servitoarea Titei a mărturisit, la ultima spovedanie, că ea a otrăvit-o, punând-i cianură în bomboanele de ciocolată, iar mobilul fusese jaful: subtilizase în timp lucruri de valoare, bijuterii și se temea că va fi descoperită.

Gheorghe Cristescu a murit în 1973 şi a fost îngropat în pantheonul comunist din Parcul Libertăţii, iar după ’90 rămăşiţele sale au fost mutate în cavoul familiei de la cimitirul Bellu.

Autor: Monica Cosac

sursa foto: stelian-tanase.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.