Parcul IOR - bucuresti centenar

La plajă în mijlocul Capitalei

Cu o suprafață de aproximativ 85 Ha, Parcul Alexandru Ioan Cuza este al doilea ca mărime din Bucureşti, după Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău), și este amenajat în jurul singurului lac natural din Capitală, Lacul Alexandru Ioan Cuza (sau Titan, cum încă i se mai spune).

Bucureștenii încă îi mai spun „Parcul Titan” sau „Parcul IOR”, deși puțini sunt cei care mai știu că acronimul „IOR” provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, aflată în vecinătate, locul unde, pe la mijlocul secolului XX, se fabricau primele lentile de ochelari (1949), primul microscop didactic (1951) și primul aparat foto (1954).

De asemenea, foarte puțini mai știu astăzi că parcul a fost amenajat pe locul unei foste fabrici de cărămidă, o bună parte dintre blocurile de astăzi din Capitală fiind ridicate cu cărămizile făcute din lutul scos din gropile ce existau odinioară aici.  

Amenajarea parcului a început în 1965 și s-a terminat cinci ani mai târziu. Lacul din parcul IOR este împărţit, simbolic, cu ajutorul unui pod, iar înainte de amenajare partea dinspre Str. Baba Novac purta denumirea de „Reconstrucții”, iar cea dinspre Bd. Camil Ressu era numită „Flax”. Acesta din urmă era un fel de „Marea Neagră” pentru mulţi locuitori ai Capitalei, dar mai ales pentru cei din cartierele Titan / Balta Albă.

Aici, foarte multe persoane îşi petreceau odinioară concediul, stând la plajă de dimineaţă până seara, pescuind sau bălăcindu-se în lac. Ba chiar, uneori, vara, distracția se prelungea până noaptea târziu, când tinerii din cartierul Titan organizau adevărate partide de pescuit. Nu aveau nevoie de plase de pescuit, căci pește era din belșug, iar ei se descurcau folosind o bucată mare de tifon. De multe ori, captura era curățată, friptă și consumată tot acolo, pe malul lacului.

Nivelul apei din lac era mult mai crescut, iar unul dintre dealurile parcului era odată insulă în toată regula. Practic, prin locurile în care oamenii se plimbă în prezent, cu câteva decenii în urmă puteau doar să se scalde. Pe lac există cinci insule, numite: „Insula Pensionarilor”, „Insula IOR”, „Insula Câinilor”, „Insula Trandafirilor” și „Insula Înecaților”.

Tot în parcul IOR se găsește și Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” construită din lemn, în stil maramureșean, între anii 1994-1996.

autor: Monica Cosac

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.