Monumentul Infanteristului - Bucuresti centenar-02

Monumentul Infanteristului

Deși nu iese în evidență prin monumentalitate, această operă dedicată ostașilor căzuți pe front în Primul Război Mondial este amplasată în apropiere de râul Dâmbovița și de podul Cotroceni, la baza dealului cu același nume, fiind cunoscută bucureștenilor care vizitează Grădina Botanică, Muzeul Cotroceni,  sau de cei care locuiesc în cartierul Militari.

Astăzi, statuia nu se mai bucură de un spațiu de protecție generos, așa cum a fost inițial, deoarece în anii 70 ai secolului trecut s-a construit, total neinspirat, în imediata apropiere a monumentului, o stație de benzină. În ciuda acestui inconvenient, Monumentul Infanteristului atrage atenția oricărui trecător mai mult sau mai puțin cunoscător al istoriei…

Ca și monumentul “Eroilor Geniului, ,,Leul’’, aflat în partea superioara a dealului Cotroceni, este strâns legat de puternica personalitate a autorului, sculptorul Spiridon Georgescu. Născut la București în anul 1887, dintr-o familie cu origini prahovene, tânărul artist a avut o copilărie destul de grea, rămânând orfan de tată. Totuși, Spiridon Georgescu dă dovadă de tenacitate, reușind să studieze în Italia unde se va specializa în arta modelajului obținând diploma de absolvire cu rezultate deosebite.

A participat în cadrul Armatei Române la Marea Conflagrație Mondială, între anii 1916-1918, când a și realizat numeroase schițe cu scene de război  materializate în sculpturi ce au fost expuse în anul 1919 la Ateneul Român în cadrul unei expoziții personale. Au urmat participări la Expoziția Armatei Române sau a cercului ,,Tinerimea artistică’’. A fost remarcat de către cadrele superioare din armată care i-au propus colaborarea la crearea de monumente dedicate eroilor care au murit pe câmpul de luptă pentru făurirea României Mari.

Trebuie amintit faptul că la inaugurare, în anul 1930, a participat regele Carol al II-lea.

Sculptorul Spiridon Georgescu a murit în anul 1974. Cu 10 ani înainte de sfârșitul vieții, i s-a organizat o mare expoziție retrospectivă în parcul Herăstrău, ce a reportat un succes atât în rândul publicului larg , cât și a criticilor de specialitate.  

autor: Alin Saidac – istoric

Monumentul Infanteristului - Bucuresti centenar-02

Sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.