Muzeul storck - bucuresti centenar

Un muzeu discret în inima Capitalei – Muzeul Storck

Capitala României oferă multe surprize plăcute celor care vor să descopere trecutul și frumosul. Așa este și cazul casei-muzeu Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, care se află în centrul orașului, mai precis pe strada Vasile Alecsandri nr. 16.

Casa a fost construită între anii 1912-1913 , arhitect fiind Alexandru Clavel, beneficiarii colaborând atât la concepția clădirii, cât și la decorarea ei. Astfel, sculptorul Frederick Storck a decorat-o în exterior cu basoreliefuri sculptate în piatră, iar soția sa a decorat-o în interior cu picturi murale ieșind în evidență lucrarea ,,Dragostea pământească și dragostea spirituală” ,realizată între anii 1912-1915.

Frederic Storck (1872-1942) a fost un sculptor provenind dintr-o familie germană stabilită în România, tatăl său, Karl Storck, fiind tot sculptor.

Înzestrată cu un real talent artistic, pictorița Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969) a studiat la Munchen și Paris, devenind prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa. Ea a avut o soră, Ortansa care a fost o luptătoare pentru drepturile femeii din România. Activitatea artistică a Ceciliei Cuțescu-Storck s-a împletit cu convingerile sale de emancipare a femeii. A fost una dintre fondatoarele „Asociației femeilor pictore și sculptore”,  alături de Olga Greceanu și Nina Arbore .

Frederic a studiat la Școala de arte frumoase din București, apoi la Munchen, fiind membru fondator al societății ,,Tinerimea Artistică”. Soții Storck au avut o importantă influență în  lumea culturală din perioada interbelică.

Clădirea este realizată în întregime din zidărie și cărămidă. Fațadele sunt tencuite cu praf de piatră colorată, iar fațada spre stradă- în stilul vilelor englezești- are îmbinată tencuiala cu lemnărie aparentă. Chenarele ușilor și ferestrelor sunt din piatră.

Muzeul a fost deschis publicului după anul 1948 și adăpostește colecția de artă compusă din operele celor doi soți, sculpturi ale lui Karl Storck, tatăl artistului care a fost unul din întemeietorii școlii românești de sculptură, fiind profesor la Școlii de arte frumoase.

Deosebit de interesante sunt și colecția numismatică, cea de icoane vechi românești sau cea de ceramică românească.

O vizită la acest muzeu bucureștean, aflat pe strada Vasile Alecsandri, la numărul 16, vă va dezvălui povestea impresionantă a familiei Storck, artiști care au lăsat o amprentă peste București.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

Muzeul storck - bucuresti centenar

Muzeul storck - bucuresti centenar

Muzeul storck - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.