Casa lui I. C. Bratianu - bucuresti centenar

Casa lui Ion I.C. Brătianu

Pe o stradă liniștită în plin centrul Capitalei, mai precis pe strada Biserica Amzei nr 5-7, vizitatorul bucureștean descoperă casa ce a aparținut unei personalități care a făcut istorie în adevăratul sens al cuvântului: Ion I.C. Brătianu (zis și Ionel pentru a se deosebi de tată, un important politician).

Ionel Brătianu s-a născut în anul 1864 în județul Argeș, în localitatea Florica. A studiat la Paris, unde obține diploma de inginer. La fel ca tatăl său, devine membru al Partidului Național Liberal, având o ascensiune politică spectaculoasă. La doar 38 de ani era deja ministru de externe, iar la 45 de ani Prim-ministru al României, funcție pe care a deținut-o cu unele intermitențe până la moartea lui, în 1927. A fost una din personalitățile marcante din timpul Primului Război Mondial și după evenimentele din anul 1918 care au consfințit România Mare.

Ionel Brătianu a fost căsătorit cu Maria Moruzi cu care a avut un fiu, istoricul Gheorghe Brătianu, apoi s-a căsătorit cu Elisa Știrbei – fosta soție a politicianului conservator Alexandru Marghiloman.

Casa din povestea noastră a fost ridicată în perioada 1910-1912, la inițiativa politicianului liberal, de către arhitectul Petre Antonescu. Este inspirată din vechea arhitectură românească cu elemente orientale, bizantine și renascentiste. În interior multe încăperi au fost boltite după modelul vechilor case mănăstirești (un exemplu fiind camera care adăpostea biroul omului de Stat). Stucaturile sunt foarte îngrijite, iar ușile principale sunt încadrate cu motive românești. Tâmplăria era inițial din stejar și nuc, iar scările interioare – de marmură. Reședința a fost transformată de către Elisa Brătianu, în anul 1930, în Așezământul I.C Brătianu. După schimbările de regim politic, clădirea este preluată de către Academia Română, aici funcționând unul din sediile Bibliotecii Naționale.

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

Casa lui I. C. Bratianu - bucuresti centenar

Casa lui I. C. Bratianu - bucuresti centenar

Casa lui I. C. Bratianu - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.