Monumentul Eroilor Aerului - bucuresti centenar

Monumentul Eroilor Aerului

Monumentul emblematic, ce domină de mai bine de 80 de ani piața și soseaua Aviatorilor aflat în partea de nord Bucureștilor, este opera sculptorilor Lidia Kotzebue și Ianos Fekete. A fost inaugurat cu mare fast (printr-o demonstrație aeriană) la 23 iulie 1935 în prezența regelui Carol al II-lea și a conducerii de stat a României, formată din miniștri, generali, înalți funcționari ai Statului. Se estimează că monumentul ar fi costat circa 3 milioane lei la acea vreme.

Ca și la celelalte monumente dedicate eroilor căzuți în Primul Război Mondial și aici s-a constituit un grup de inițiativă care au inițiat un concurs pentru cel mai bun proiect dedicat unui monument al aviatorilor. La concurs au participat sculptori celebri precum Ion Jalea sau Cornel Medrea, însă proiectul câștigător a apartinut sculptoriței Lidia Kotzebue.

Lidia Kotzebue s-a născut în Rusia, în anul 1885, absolvind la Moscova în anul 1914 cursurile Academiei de Belle Arte.

În România, a participat la mai multe saloane ale ministerului “Artelor”, prima expoziție personală a avut loc în anul 1926. Moare de cancer, în 1944, în localitatea Moara Domnească de lângă București.

Monumentul este compus din sculpturi de bronz așezate pe un soclu din piatră format dintr-un obelisc ridicat pe o bază formată din patru prisme trapezoidale unite în colțuri prin arcuri de piatră. Sculpturile înfățișează figuri alegorice. Sus, pe obelisc se află un Icar cu aripile întinse. La baza obeliscului, se află trei reliefuri înfățișând trei aviatori căzuți. Pe soclu sunt așezate 13 plăci de bronz pe care sunt trecuți eroi aviatori căzuți între anii 1912-1938. Printre ei, Gheorghe Caranda sau Aurel Vlaicu. Un alt element interesant de menționat ar fi piatra necesară construirii obeliscului care a fost adusă din Munții Apuseni.

Inscripția principală este ,,EROILOR AERULUI”, iar pe soclu ,,Sculptor Lidia Kotzebue 1930-1935,,

autor: Alin Saidac

sursa foto: Institutul Național al Patrimoniului

Monumentul Eroilor Aerului - bucuresti centenar

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.