Lacul Vacaresti - bucuresti centenar

Lacul Văcăreşti

Proiectată în 1988, ca urmare a indicaţiei lui Nicolae Ceauşescu, zona a fost oficial declarată parc natural la 11 mai 2016, prin hotărâre de guvern, devenind primul parc natural urban din România şi prima arie naturală protejată din municipiul Bucureşti.

Proiectul, întocmit de Institutul de Cercetări şi Proiectări pentru Gospodărirea Apelor, prevedea executarea unui baraj de pământ de 10-12 metri înălţime în jurul lacului alimentat cu apă din râul Argeş prin acumularea Mihăileşti şi cu golire în râul Dâmboviţa.

Pe traseul de evacuare a apei din lacul Văcăreşti era prevăzută o microhidrocentrală iar pe malul lacului se prevedeau amenajări de agrement, inclusiv un ştrand.

Valoarea investiţiei era de aproximativ un miliard de lei.

Pentru amplasarea obiectivului se punea la dispoziţie o suprafaţă de 260 hectare din municipiul Bucureşti şi Sectorul Agricol Ilfov pe care se aflau 495 de case propuse spre demolare, dispuse pe 32 de străzi.

Pe şantier urmau să lucreze 500 de muncitori constructori cărora Primăria le asigura cazare şi hrană. Utilajele aferente lucrărilor de amenajare a Lacului Văcăreşti: 14 excavatoare, 30 vagoane transport balast, 30 automacarale, 27 mijloace de transport materiale de construcţii, 25 mijloace de transport persoane şi 49 autobetoniere.

Până la sfârşitul anului 1989 zona a fost excavată în întregime şi ulterior a fost parţial umplută cu apă din izvoare subterane formându-se un ecosistem asemănător celui din Delta Dunării.

Lacul Vacaresti - bucuresti centenar

Foto: Andrei Birsan, 1989

 

Autor: Narcis Ispas

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.